2020.03.26 14:28 |Kategorija:  Cover news with delay

Vilniaus savivaldybė koronaviruso testus nori atlikti be NVSC, prašo skubinti tyrimus (atnaujintas)

papildymai visame tekste

Vilnius, kovo 26 d. (BNS). Vilniaus savivaldybė, siekdama operatyviau išleisti koronaviruso karantinui į namus šiuo metu viešbučiuose izoliuotus žmones, prašo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) skubinti tyrimus, taip pat leisti imti mėginius patiems, be Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovų.

Meras Remigijus Šimašius sako, kad šiuo metu tyrimai vilniečiams vėluoja apie tris dienas. Jis ragino leisti išnaudoti daugiau laboratorijų tyrimams iš Vilniaus, įskaitant ir privačias. Mėginių, pasak savivaldybės vadovo, galėtų būti imama gerokai daugiau, tačiau net ir paimtieji dabar laukia tyrimų laboratorijoje tris dienas.

„Paprastai šnekant, paimtas mėginys laukia eilėje tris dienas, kada bus ištirtas. Tai yra pavojinga ir sveikatai, gali atsitikti taip, kad dalis mėginių suges, jei nebus priimta ministerijos kitų taisyklių, tai yra – įtraukimas daugiau laboratorijų ir perskirstymas darbo, kad būtų labiau išnaudoti jų pajėgumai“, – žurnalistams ketvirtadienį popiet teigė meras.

R. Šimašius taip pat kritikavo ministeriją dėl kartais „net šešis kartus per dieną“ keičiamų sprendimų dėl karantino. Jis paminėjo, jog trečiadienį nusileidusio lėktuvo iš Alikantės keleivių imti mėginiai nėra priimami laboratorijos, kadangi juos NVSC atstovai paėmė ne pagal nustatytą tvarką, tad procedūrą greičiausiai teks kartoti.

Jis ir administracijos direktorius Povilas Poderskis popiet susitinka su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga aptarti kylančių problemų. 

„Iš pirmo skrydžio paimant mėginius, jie buvo paimti NVCS ne pagal tą tvarką, kuri patvirtinta operacijų centro vadovo, t.y. ministro Verygos. Kadangi ne pagal tą tvarką, laboratorija atsisako mėginius priimti tirti, nes sunku identifikuoti, surišti tuos mėginius su žmonėmis. Tą problemą važiuoju spręsti į Sveikatos apsaugos ministeriją“, – sakė R. Šimašius.

Gyventojai viešbučiuose dar laukia tyrimų

Pasak Vilniaus mero patarėjo Karolio Žukausko, trečiadienį izoliavusis šimtui NVSC darbuotojų, patikrinimas stringa, todėl savivaldybė norėtų ir leidimo atlikti mėginių paėmimą pati.

„Siūlysime tokią sistemą: viską susitvarko pati Vilniaus miesto savivaldybė, be aptrupėjusio NVSC. Atvažiuotų prie viešbučių mobilios grupės, prieš tai visi el. būdu susiregistruotų laiką, kada tiriasi. Tuomet būtų atliekami tyrimai, karantinuotieji paleidžiami saugiai karantinuotis namo“, – sakė K. Žukauskas.

„Ko mums reikia? Sveikatos apsaugos ministerijos leidimo, mėginių ir užtikrinimo, kad laboratorija, kuri dabar labai vėluoja, padidintų apsukas“, – pabrėžė jis.

Antradienį ir trečiadienį į Vilnių iš užsienio grįžo daugiau nei tūkstantis piliečių, kiek tiksliai jų išvežta karantinui į viešbučius, negali pasakyti nei savivaldybė, nei NVSC atstovai. 

Sostinės savivaldybės vadovai tvirtino, kad anksčiau viešbučiuose žmonėms kilusios problemos dėl maitinimo išspręstos.

Anksčiau jie vylėsi, kad išleisti žmones izoliuotis į namus, paėmus mėginius, pavyks iki ketvirtadienio popietės. P. Poderskis sakė, kad išsprendus technines problemas ministerijoje, ta pavyktų padaryti vėliau ketvirtadienį.

„Jei mes tą procesą susitvarkome 14 val. Sveikatos apsaugos ministerijoje, tai manau, kad šiandien pradėsime paleidinėti. Nurodymai yra tokie, kad reikia paimti mėginį. Manau, šiandien tai po truputį pradės spręstis“, – sakė jis. 

Dvi paras galiojęs A. Verygos sprendimas įpareigojo visus grįžtančius iš užsienio dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms izoliuoti savivaldybių patalpose. Ketvirtadienio naktį ministras pakeitė sprendimą bei sudarė sąlygas išleisti žmones izoliuotis namuose atlikus jiems tyrimus dėl koronaviruso. Tačiau savivaldybės sako ketvirtadienio popietę dar nesulaukiančios iš centrinės valdžios paaiškinimų, kaip visa tai bus organizuojama.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: