2020.03.26 13:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Kinija dėl koronaviruso pandemijos atšaukė JT Saugumo Tarybos posėdį

Jungtinės Tautos, kovo 26 d. (AFP-BNS). Kinija atšaukė ketvirtadienį turėjusį įvykti JT Saugumo tarybos posėdį koronaviruso epidemijos krečiamame Niujorke, siekdama paskatinti valstybes nares „balsuoti raštu“, kol ligos plitimas bus pažabotas, trečiadienį pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Šiuo metu Pekino pirmininkaujama Saugumo Taryba dėl užkrato protrūkio neposėdžiauja nuo kovo 12 dienos ir yra labai susiskaldžiusi dėl pasiūlytos deklaracijos dabartinės krizės tema bei galimybės rengti „virtualius“ posėdžius, per kuriuos būtų balsuojama dėl deklaracijų priėmimo.

Balsavimas Taryboje paprastai vyksta pakeliant rankas toje pačioje patalpoje – toks formatas leidžia narėms derėtis „paskutinę minutę“.

Per ketvirtadienį planuotą susitikimą buvo ruošiamasi atnaujinti už sankcijas Šiaurės Korėjai atsakingų JT ekspertų įgaliojimus, taip pat pratęsti taikos palaikymo misiją Somalyje.

Pasak vieno diplomato, kalbėjusio su anonimiškumo sąlyga, balsavimai šiais klausimais bus atidėti.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) neuždarė pasaulinės organizacijos būstinės Niujorke, tačiau vietos valdžia nurodė gyventojams likti namuose.

Niujorko valstija yra pagrindinis pandemijos židinys Amerikoje – lig šiol joje patvirtinta daugiau nei 30 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

Daugelis JT Saugumo Tarybos narių pareiškė, jog šiuo metu baigiamas rengti „mišrus procesas“ – mechanizmas, leidžiantis dalyviams pateikti savo pozicijas vaizdo įrašuose ir prieš balsavimus siųsti savo pareiškimus elektroniniu paštu.

Rusija, veto teisę turinti nuolatinė narė, kol kas atsisako įgyvendinti virtualių balsavimų idėją, ir reikalauja, kad Taryba fiziškai rinktųsi, kai reikia balsuoti.

Ši institucija antradienį pirmą kartą savo istorijoje per vaizdo konferenciją surengė neoficialias derybas dėl padėties Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Diplomatai atskleidė naujienų agentūrai AFP, kad vėliau planuojama surengti panašias diskusijas apie Libiją, Siriją ir Afganistaną, tačiau žiniasklaidai nebus leista jose dalyvauti.

Atsakydama į klausimą, kodėl buvo priimtas toks sprendimas, Kinijos atstovas Han Xu (Han Siu) patikino, jog „sistema nėra prieinama žiniasklaidai ir visuomenei, nes tuo pačiu metu internetu gali prisijungti ribotas žmonių skaičius“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: