2020.03.26 12:13 |Kategorija:  Cover news with delay

Šimtai iš užsienio grįžusių žmonių iš viešbučių savivaldybėse paleidžiami į namus (papildytas)

papildyta Kauno rajono mero komentaru, naujos 2, 10,11 pastraipos, patikslinta D. Razmuvienės citata ketvirtoje pastraipoje, turi būti „išleis“.

Vilnius, kovo 26 d. (BNS). Šimtai iš užsienio grįžusių žmonių, laikinai apgyvendintų viešbučiuose ir kitose savivaldybių patalpose, ketvirtadienį bus išleidžiami į namus, patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ir savivaldybių atstovai.

Tai daroma ketvirtadienio naktį sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai pakeitus karantino atvykusiems sąlygas ir leidus jiems izoliuotis namuose, o ne savivaldybių suteiktose patalpose.

Ar žmones bus galima išleisti namo, kol kas dar abejoja tik Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, sakydamas, kad net ir sveikatos apsaugos ministrui pakeitus karantinavimo tvarką, ji dar nėra iki galo suderinta su savivaldybe. 

„Šiuo metu ministerijoje vyksta pasitarimas, kaip bus pasielgta. Mano nuomone, bus paimti mėginiai ir, ko gero, kas turi sąlygas, jie bus išleidžiami į namus. Kas neturi sąlygų, nemanau, kad juos išleis“, – BNS sakė NVSC epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas sako, kad šimtai vilniečių ir kitų savivaldybių gyventojų greičiausiai į karantiną namuose bus pradėti paleisti ketvirtadienį, prieš tai paėmus jų mėginius. Tepinėliai greičiausiai bus imami dar viešbučiuose.

„Norime per šiandien visus palesti. Tai nebus tikrai per valandą, nes turime sudėlioti visą sistemą, tai ir mūsų, ir NVSC darbas. Kolegos tai dar turės aptarti su visuomenės sveikatos centru“, – sakė K. Žukauskas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas BNS teigė, kad iš viešbučių žmones, atlikus jiems tyrimus ir gavus pasižadėjimus dėl saviizoliacijos, planuota išleisti jau ketvirtadienio rytą. Tačiau į Klaipėdos uostą atvykus dar vienam keltui su keleiviais, procedūros kiek atidėtos. 

„Bet šiuo metu reikia aptarnauti rytinio kelto iš Karlshamno keleivius, jų yra 43, tai brigada dirba dabar laive. Kai jie baigs darbą laive, turbūt, važiuos į viešbutį. Iš kelto, kiek aš suprantu, kol kas beveik visi į tai (izoliavimąsi namuose – BNS) taiko“, – teigė meras.

Anot jo, be 43 keleivių kelte yra ir 83 vilkikų vairuotojai, jiems dėl sprendimo nevaržyti prekių judėjimo netaikomos karantino sąlygos, nebent dalis jų nuspręstų kelias dienas likti Lietuvoje. 

Kauno rajono meras: komanda išleisti į namus dar neduota

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas BNS sakė, kad savivaldybės patalpose šiuo metu yra 18 izoliuotų žmonių, ketvirtadienį oro uoste Karmėlavoje laukiama dar vieno skrydžio su keleiviais iš Oslo. Vis dėlto meras sako, kad nebus skubama paleisti izoliuotų žmonių namo, nes „leidimo iš viršaus dar nėra“.

„Aišku, žmonės nerimauja, prašosi išleidžiami, bet tokios konkrečios tvarkos dar nėra parengtos, tik žinome, kad mobilios komandos turi paimti mėginius. Nėra aiškumo, aiškinasi. Mes tikrai juos atsakingai apgyvendinę, maitiname. Kas priklauso, bendraujame. Jei išsiaiškinsime ir leis paleisti, tuomet paleisime“, – teigė meras.

Nuo antradienio nakties šalyje buvo įsigaliojęs Valstybės lygio ekstremalios situacijos centro vadovo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas, kuriuo numatyta, kad visi iš užsienio grįžę asmenys privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose. Tačiau naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį A. Veryga pakeitė šią tvarką ir nustatė, kad dėl koronaviruso nuo šiol bus tikrinami visi grįžtantieji iš užsienio, jie bus paleidžiami izoliuotis į namus, jei turės tam tinkamas sąlygas.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30