2020.03.25 19:05 |Kategorija:  Cover news with delay

Nacionalinė švietimo agentūra nuotoliniam mokymuisi perka visus 35 tūkst. kompiuterių (dar papildytas)

papildytas NŠA vadovo, VPT komentarais – nauja 6-8 pastraipos nuo pabaigos

Vilnius, kovo 25 d. (BNS). Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) nuotoliniam mokymuisi perka visus 35 tūkst. kompiuterių, kurių trūksta socialiai remtiniems vaikams.

Atsižvelgdama į skubią situaciją, agentūra 15 tūkst. planšetinių ir 20 tūkst. nešiojamų kompiuterių mokykloms perka neskelbiamų derybų būdu.

Kaip pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, toks pirkimo būdas suderintas su Viešųjų pirkimų tarnyba.

Viešųjų pirkimų tarnybos laikinoji vadovė Jovita Petkuvienė tuo tarpu BNS teigė, jog pirkimo būdas su tarnyba išvis nederintas.

Anksčiau siekiant technologijomis aprūpinti socialinės rizikos šeimų vaikus planuota 5 tūkst. kompiuterių pirkti, o dar 30 tūkst. – išnuomoti.

„Dar kartą buvo atliktas platus rinkos Lietuvoje ir užsienyje tyrimas ir priimtas sprendimas skelbti pirkimą, dėl skubos – neskelbiamų derybų būdu. Nuspręsta visą įrangą pirkti, kadangi šis būdas leis greičiau ją įsigyti“, – sakoma ministerijos pranešime.

Norinčius dalyvauti pirkime ir galinčius pasiūlyti ne mažiau kaip 10 tūkstančių planšetinių kompiuterių ir ne mažiau kaip 5 tūkstančius nešiojamų kompiuterių NŠA prašo kreiptis iki penktadienio.

J. Petkuvienė sakė, jog VPT rekomendavo atlikti tyrimą, ar išvis rinkoje įmanoma įsigyti 35 tūkst. kompiuterių, galbūt pirkimą skaidyti dalimis, tačiau apie pirkimą neskelbiamų derybų būdu nebuvo kalbėta.

„Jie tiesiog informavo, kad numato vykdyti tokį pirkimą, kad norėtų pasiderinti pirkimo dokumentus, mes atsakėm, kad visiems pirkimo dokumentams nematom pagrindo išankstinei priežiūrai“, – sakė vadovė.

„Mes apie pirkimo būdą išvis su jais nekalbėjom, nes apie tokį pirkimo būdą, kad tai būtų neskelbiamas, iš viso nebuvo kalbos. Mes sakėme atlikti normalų rinkos tyrimą, nes 35 tūkst. šiandien rinkoje tiesiog gali būti, kad niekas neturės pasiūlyti tokio kiekio, kad išsiskaidytų į dalis, tai daugiau buvo rekomendacijos“, – teigė J. Petkuvienė.

„Jei jie pasirinko pirkimo būdo pagrindą – neskelbiamomis derybomis dėl skubos, Viešųjų pirkimų tarnybos sutikimo tokiu atveju nereikia. Tik tiek, kad nesinorėtų, jog būtų tokios manipuliacijos, kad kažką suderinom, o išties – nesuderinom“, – pridūrė ji.

Laikinasis Nacionalinės švietimo agentūros vadovas Vainas Brazdeikis BNS taip pat sakė, kad šio pirkimo derinti nereikia, o įstaiga tiesiog vykdo ministerijos pavedimą.

„Kodėl mes turim derinti? Juk yra įsakymas ministro, mes sudarėm komisiją, kuri įkėlė pirkimo dokumentus ir dabar dar kelia į Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą. Čia viskas eis per juos. (...) Viešųjų pirkimų tarnyba gali matyti tą pirkimą, sustabdyti, siūlyti. Viskas yra įmanoma“, – kalbėjo V. Brazdeikis.

Ministerijos pranešime teigiama, pirmieji kompiuteriai mokyklas pasiektų jau kitą savaitę.

Pirmadienį Lietuvos mokyklos pradeda mokymą nuotoliniu būdu. Iki šiol šalyje dėl koronaviruso įvedus karantiną mokyklose buvo paskelbtos dviejų savaičių atostogos.

Ministras Algirdas Monkevičius yra sakęs, kad pereinant prie nuotolinio mokymo didžiausias iššūkis yra socialiai jautrių šeimų vaikų aprūpinimas technologijomis.

Ministro duomenimis, technologinių galimybių mokytis iš namų šiuo metu neturi apie 35 tūkst. moksleivių iš socialiai remtinų šeimų.

Iš viso kompiuterinei technikai įsigyti buvo numatyta 9,2 mln. eurų. Į paslaugų paketą įtrauktas ir interneto ryšys.

Autoriai: Milena Andrukaitytė, Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: