2020.03.18 12:22 |Kategorija:  Cover news with delay

Teisingumo ministras: šią savaitę bus apsispręsta dėl notarų darbo (papildytas)

naujos 8-11 pastraipos – Notarų rūmų komentaras 

Vilnius, kovo 18 d. (BNS). Teisingumo ministerija šią savaitę apsispręs, ar notarams leisti tvirtinti nekilnojamajamo turto (NT) pirkimo-pardavimo sandorius, sako ministras Elvinas Jankevičius. 

Anot jo, notarai sandorių nenusiteikę tvirtinti, tuo metu NT pardavėjai prašo leidimo notarams dirbti.    

„Šiandien ryt reikėtų priimti sprendimus“, – BNS trečiadienį sakė E. Jankevičius. 

Pasak jo, viena išeičių – leisti NT pardavėjams, pirkėjams ir notarams baigti sandorius. 

„Gal padarysime išimtį ir nekilnojamojo turto agentūros turės unikalią galimybę dirbti, nepaisant, kad visa Lietuva uždaryta. Gal pačius būtiniausius sandorius, gal reikia leisti tik pabaigti tuos sandorius“, – teigė ministras.   

Pasak ministro, nekilnojamojo turto verslo atstovai aiškina, kad „yra dideli sandoriai, didelė ekonomikos dalis statybų sektorius“.  

„Ieškome būdų. Daugelis įstaigų nedirba. Visi nori apsaugoti sveikatą. Notarų rūmai irgi oficialiai prašė nedirbti. Ar galime daryti išimtis – vieniems leisti (dirbti – BNS), o kitiems drausti? Tarp notarų ir nekilnojamojo turto agentūrų nematau jokio skirtumo. Kodėl į laikrodžių ar žiedų parduotuvę žmonių neleidžiame, o į nekilnojamojo turto biurą galima užeiti,. Kaip tada pasižiūrėsime kitam verslui, kuriam draudžiame dirbti, į akis. Sako: užeis po vieną žmogų. Daug kur galima užeiti po vieną žmogų. Bet beveik visiems esame uždraudę. Kodėl turime daryti išimtį nekilnojamojo turto agentūroms?“  – BNS kalbėjo E. Jankevičius. 

Pasak Lietuvos notarų rūmų prezidento Mariaus Stračkaičio, jeigu pandemijos situacija pagerėtų ir Vyriausybė nuspręstų visiškai arba iš dalies panaikinti prevencines priemones, tarp jų – ir notarų darbo apribojimus, notarai atnaujintų darbą.

„Tam būtų būtina notarų biuruose imtis papildomų apsaugos ir ligos prevencijos priemonių. Klientai turėtų būti priimami tik iš anksto susitarę, jie privalėtų užpildyti deklaraciją, jog jie sveiki, notarai ir jų darbuotojai privalėtų naudoti apsaugos priemones – respiratorius, apsauginius akinius ir pirštines, biuro patalpos ir paviršiai juose po kiekvieno kliento vizito turėtų būti dezinfekuojami“, – BNS tvirtino M. Stračkaitis.   

Jo teigimu, kiekvienas privalo pirmiausiai prisidėti prie valstybės pastangų užtikrinti piliečių saugumą.

„Gyvenimas šalyje pasikeitė, visi prie to turės prisitaikyti, net ir patirdami nepatogumų ir nuostolių. Visi gyventojai turi susitaikyti su mintimi, kad numatytus veiksmus – naujo būsto pirkimą, vedybų sutarties pasirašymą, hipoteką, įgaliojimo patvirtinimą – teks atidėti bent jau kol šalyje nustos galioti dėl ekstremalios padėties įvesti notarų veiklos apribojimai“, – sakė Notarų rūmų vadovas.

Šalyje nuo pirmadienio paskelbus karantiną, NT plėtotojai būstą parduoda nuotoliniu būdu, tačiau sandorių netvirtina notarai, sustabdę darbą.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Darnu group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė BNS sakė, jog veiklą sustabdę notarai šiuo metu yra pagrindinė problema plėtotojams. 

Bendrovės „Eika“ generalinis direktorius Domas Dargis BNS teigė, kad bendrovė dėl notarų negali baigti milijoninės vertės sandorių - įmonė yra suplanavusi butų pardavimo sutarčių už 18 mln. eurų. 

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ vadovo Mindaugo Vanago teigimu, dėl nedirbančių notarų plėtotojai negalės užbaigti bent 50 mln. eurų vertės būstų pardavimo sandorių.

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: