2020.03.15 11:46 |Kategorija:  Cover news with delay

Ispanijoje dėl koronaviruso epidemijos įvedami griežti suvaržymai (atnaujintas)

Madridas, kovo 15 d. (AFP-BNS). Koronaviruso plitimą siekianti suvaldyti Ispanija šeštadienį pasekė Italijos pavyzdžiu ir uždraudė beveik visą judėjimą šalies viduje – gyventojams iš namų bus leidžiama išeiti tik darbo reikalais, prireikus medicinos pagalbos arba įsigyti būtiniausių atsargų.

Premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) paskelbė judėjimo suvaržymus, apie 46 mln. gyventojų turinčioje šalyje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius staigiai pagausėjus ir viršijus 5 700.

Šis sprendimas yra viena iš virtinės priemonių, įvedamų vyriausybei šeštadienį šalyje oficialiai paskelbus ekstremalią padėtį.

Nuo penktadienio vakaro Ispanijoje patvirtinta daugiau kaip 1,5 tūkst. naujų koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų, tad bendras skaičius išaugo iki 5 753 ir yra antrasis didžiausias Europoje po Italijos.

Ispanijoje ši liga jau pareikalavo 183 žmonių gyvybių.

„Draudimo būti gatvėse... privalo būti laikomasi nuo šiandien“, – P. Sanchezas sakė per tiesioginę televizijos transliaciją, surengtą po kabineto posėdžio, trukusio ilgiau kaip septynias valandas.

Ispanai galės išeiti iš namų, kad patektų į darbą, „nusipirktų duonos“ ar vaistų, galėtų gauti medicinos pagalbą, bet „ne pavakarieniauti draugų namuose“, pridūrė jis.

Policija prižiūrės, kad žmonės šių taisyklių laikytųsi, pažymėjo vyriausybės vadovas.

Premjero biuras vėliau pranešė, kad P. Sanchezo žmonai Begonai Gomez (Begonai Gomes) patvirtinta COVID-19.

„Priemonės, kurių ėmėmės, yra drastiškos ir, deja, sukels pasekmių... bet mums nesudrebės ranka, kad įveiktume virusą, – pridūrė P. Sanchezas. – Šią kovą laimėsime... bet svarbu, kad kaina, kurią sumokėsime už šią pergalę, būtų kiek įmanoma mažesnė.“

Premjeras sakė, kad šalyje bus uždarytos visos parduotuvės, išskyrus vaistines ir prekybos centrus.

Madrido regione, kur užfiksuota daugiau kaip pusė visų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, barai, restoranai ir visos parduotuvės, išskyrus prekybos centrus, jau šeštadienį užsidarė dviem savaitėms.

Daugumos Ispanijos regionų vyriausybės pasekė Madrido pavyzdžiu ir uždarė visas mokyklas.

Įvairiuose Ispanijos regionuose atsakas į koronaviruso epidemiją buvo labai skirtingas dėl šalyje veikiančios sudėtingos valdžios pasidalijimo tarp centrinės vyriausybės ir regioninių administracijų sistemos. Be kita ko, vietos vyriausybės yra atsakingos už švietimo ir sveikatos apsaugos klausimus.

Tačiau paskelbusi ekstremalią padėtį P. Sanchezo vyriausybė turi galią perimti sveikatos apsaugos klausimų sprendimą į savo rankas ir naudoti saugumo pajėgas, kad nurodymų būtų laikomasi.

Vyriausybė šia galimybe pasinaudojo tik antrąjį kartą nuo šalies grįžimo prie demokratijos po diktatoriaus Francisco Franco (Fransisko Franko) mirties 1975 metais.

Ankstesnis atvejis buvo 2010 metais, per oro dispečerių streiką.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00