2020.02.21 15:00 |Kategorija:  Cover news with delay

Irane prasidėjo visuotiniai rinkimai (papildytas)

Teheranas, vasario 21 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Iraniečiai penktadienį pradėjo balsuoti svarbiuose parlamento rinkimuose, o valstybinė televizija parodė, kaip šalies aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) atidavė pirmąjį balsą Teherane.

Vis dėlto tikėtina, kad balsavimas bus vangus po ekonomikos nuosmukio, daugelio krizių ir tūkstančių kandidatų diskvalifikacijos.

Tai jau 11-ti parlamento rinkimai Irane po 1978–1979 metų Islamo revoliucijos. Jie vyksta smarkiai padidėjus įtampai tarp Irano ir Jungtinių Valstijų, po antivyriausybinių protestų, kurie kilo Irano oro erdvės gynybai per klaidą numušus ukrainiečių keleivinį lėktuvą.

Visuotiniai rinkimai šalyje vyksta kas ketverius metus.

Balsuodamas A. Khamenei paragino iraniečius ateiti balsuoti „kaip galima greičiau“ ir pridūrė, kad tai „garantuos šalies nacionalinius interesus“.

Dėl 290 vietų parlamente varžosi 7 148 kandidatai. Balsavimas vyksta 200 rinkimų apygardų 31 šalies provincijoje. Naujienų agentūra „Fars“ skelbia, kad balso teisę turi per 57,9 mln. žmonių.

Kandidatus į parlamentarus pirmiausia turi patvirtinti Sergėtojų Taryba, kurią sudaro 12 žmonių, atsakingų, be kita ko, ir už kandidatų į svarbiausius šalies postus tvirtinimą. Prieš šiuos rinkimus Taryba atmetė daugiau kaip pusę iš 14 tūkst. paraiškas pateikusių kandidatų.

Kaip skelbė naujienų agentūra AP, dauguma atmestų kandidatų buvo reformistai ir laikėsi nuosaikių pažiūrų, bet tarp neprileistų prie rinkimų asmenų buvo ir griežtojo kurso šalininkų bei 90 dabartinių parlamentarų.

Prie rinkimų apylinkių Teherano pietuose, kur tvirtai remiami konservatoriai, žmonės laukė ilgose eilėse, bet turtingesniuose šiauriniuose sostinės rajonuose matėsi daug mažiau laukiančių rinkėjų.

Vienas pareigūnas kaltino Irano priešus pervertinant naujojo koronaviruso, nuo kurio šią savaitę šalyje mirė keturi žmonės, protrūkį ir taip bandant pakenkti rinkimų patikimumui.

„Naujausias kontrrevoliucionierių triukas buvo išpūsti naujienas apie koronavirusą pasakant, kad buvo užkrėstas pirštų rašalas“, – sakė Teherano rinkimų komisijos pirmininkas Shokrollah Hassanbeygi (Šokrola Hasanbeigis), kurį citavo pusiau oficiali naujienų agentūra ISNA.

Bandant sklaidyti nuogąstavimus dėl koronaviruso plitimo, leista pasirinkti, ar naudoti rašalą, kuriuo balsavusiųjų pirštai pažymimi siekiant užkirsti kelią pakartotiniams balsavimams.

Ekspertai prognozuoja mažą rinkėjų aktyvumą, kuris, pasak jų, pasitarnaus konservatoriams ir bus nepalankus prezidentui Hassanui Rouhani (Hasanui Rouhaniui), perrinktam 2017 metais ir žadėjusiam daugiau laisvių bei naudos iš bendravimo su Vakarais.

„Beverčiai“ 

Iranas išgyvena didelę recesiją nuo 2018-ųjų, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vienašališkai pasitraukė iš tarptautinio susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir sugrąžino sankcijas.

„Mūsų rinkimai beverčiai, – sakė 38 metų bedarbis Amiras Mohtashamas (Amiras Mohtašamas). – Net dabartiniame parlamente yra 90 parlamentarų, dėl kurių vyksta korupcijos tyrimai.“

Per keturias balsavimo valandas savo balsus atidavė daugiau kaip 7,5 mln. rinkėjų, paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

Kadenciją baigiantis parlamentaras Elyasas Hazrati (Eljasas Hazratis) sakė, jog balsavo, nors buvo diskvalifikuotas.

„Sergėtojų Taryba sakė, kad aš nepriimu islamo“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį JAV įvedė sankcijas penkiems Tarybos pareigūnams, įskaitant įtakingą dvasininką Ahmadą Jannati (Ahmadą Džanatį). 

Šis iš sankcijų pasišaipė.

„Man įdomu, ką darysime dėl visų tų pinigų, kuriuos turime amerikietiškose sąskaitose?“ – atidavęs savo balsą sakė 92 metų A. Jannati, kurį citavo naujienų agentūra „Tasnim“.

„Dabar negalime net nuvykti ten Kalėdoms!“ – ironiškai pridūrė jis.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: