2020.02.21 07:16 |Kategorija:  Cover news with delay

Irane prasidėjo visuotiniai rinkimai

Teheranas, vasario 21 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Iraniečiai penktadienį pradėjo balsuoti svarbiuose parlamento rinkimuose, o valstybinė televizija parodė, kaip šalies aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) atidavė pirmąjį balsą Teherane.

Balsuodamas A. Khamenei paragino iraniečius ateiti balsuoti „kaip galima greičiau“ ir pridūrė, kad tai „garantuos šalies nacionalinius interesus“.

Tai jau 11 rinkimai Irane po 1978–1979 metų Islamo revoliucijos. Visuotiniai rinkimai šalyje vyksta kas ketverius metus.

Dėl 290 vietų parlamente varžosi 7 148 kandidatai. Balsavimas vyksta 200 rinkimų apygardų 31 šalies provincijoje. Naujienų agentūra „Fars“ skelbia, kad balso teisę turi per 57,9 mln. žmonių.

Kandidatus į parlamentarus pirmiausia turi patvirtinti Sergėtojų Taryba, kurią sudaro 12 žmonių, atsakingų, be kita ko, ir už kandidatų į svarbiausius šalies postus tvirtinimą. Prieš šiuos rinkimus Taryba atmetė daugiau kaip pusę iš 14 tūkst. paraiškas pateikusių kandidatų.

Kaip skelbė naujienų agentūra AP, dauguma atmestų kandidatų buvo reformistai ir laikėsi nuosaikių pažiūrų, bet tarp neprileistų prie rinkimų asmenų buvo ir griežtojo kurso šalininkų bei 90 dabartinių parlamentarų.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: