2020.02.17 17:53 |Kategorija:  Cover news with delay

Vokietijos konservatoriai pradeda ieškoti naujo potencialaus įpėdinio kanclerei A. Merkel

Berlynas, vasario 17 d. (AFP-BNS). Vokietijos centro dešinioji Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) šią savaitę imasi iš naujo ieškoti galimos būsimos pamainos kanclerei Angelai Merkel, atsistatydinus jos potencialiai įpėdinei.

Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer), artima A. Merkel sąjungininkė, pareiškė nevesianti CDU į visuotinius rinkimus ateinančiais metais. Prieš 14 mėnesių CDU lydere tapusi politikė nusprendė trauktis kilus skandalui dėl partijos regioninio padalinio bendradarbiavimo su kraštutine dešiniąja „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) Tiuringijos žemės parlamente.

57 metų A. Kramp-Karrenbauer šią savaitę surengs derybas su trimis pagrindiniais kandidatais ją pakeisti partijos pirmininkės poste: ilgamečiu A. Merkel varžovu Friedrichu Merzu (Frydrichu Mercu), sveikatos apsaugos ministru Jensu Spahnu (Jensu Španu) ir didžiausios žemės – Šiaurės Reino-Vestfalijoje – vyriausybės vadovu Arminu Laschetu (Arminu Lašetu).

A. Kramp-Karrenbauer nesugebėjo užsitikrinti vieningo savo partijos palaikymo, o dabar baiminamasi, kad pastangos rasti deramą pamainą A. Merkel gali suskaldyti CDU, nes pagrindinių kandidatų požiūriai į partijos politinę kryptį skiriasi.

„Problema su politiniais milžinais – kad jie turi baigti [savo karjerą] kaip milžinai... tvarkingas valdžios perdavimas neįmanomas“, – sekmadienį rašė populiarus laikraštis „Bild“, palyginęs A. Merkel su ankstesniu CDU kancleriu Helmutu Kohliu (Helmutu Koliu).

Konservatyvios šaknys

Po beveik du dešimtmečius trukusio A. Merkel vadovavimo CDU akivaizdžiai priartėjo prie politinio centro, bet dabar teks aptarti skirtingas vizijas dėl partijos ateities.

F. Merzas ir J. Spahnas, buvę A. Kramp-Karrenbauer varžovai per ankstesnius partijos pirmininko rinkimus, pasisako už CDU grįžimą prie konservatyvių šaknų, A. Laschetas yra labiau centristinių pažiūrų, panašių į A. Merkel.

A. Merzas, 64 metų buvęs teisininkas ir investicijų bendrovės „BlackRock“ padalinio Vokietijoje stebėtojų tarybos narys, pernai lapkritį tvirtino, kad A. Merkel valdymas yra „netvarus“ ir „pasibaisėtinas“.

Tuo metu didelių politinių užmojų turintis 38 metų metų J. Spahnas savo ruožtu derino liberalumą tokiais socialiniais klausimais kaip gėjų santuokos su griežtesniu pažiūriu į imigraciją.

Sekmadienį duodamas interviu „Bild“ CDU parlamentaras Markas Hauptmannas (Markas Hauptmanas) sakė, kad „komandinis sprendinys“, kuriame dalyvautų F. Merzas ir J. Spahnas, būtų „idealus“.

„Jie kalbėtų konservatyviojo sparno, bet taip pat jaunimo vardu, taip pat atstovautų kaimiškajai ir miestietiškajai aplinkoms“, – pridūrė jis.

Nors daugelio yra vertinamas kaip A. Merkel politiką galintis tęsti kandidatas, 58 metų A. Laschetas sekmadienį kritikavo kancelerės europinę politika ir ragino „greičiau ir ryžtingiau reaguoti“ į Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) pasiūlymus reformuoti Bendriją.

Kai kurių nuomone, geriausia išeitis būtų visų trijų kandidatų bendradarbiavimas – tai galbūt padėtų išlaikyti CDU vientisumą.

„CDU reikia visų trijų, kad ir kokių vaidmenų jie imtųsi“, – šeštadienį Bavarijos radijui sakė buvęs CDU generalinis sekretorius Ruprechtas Polenzas (Ruprechtas Polencas).

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35