2020.02.17 17:23 |Kategorija:  Cover news with delay
Valstybinių miškų urėdijos nuotr.

Nugaišęs stumbriukas – politiko nušautos stumbrės jauniklis, nustatė specialistai

Vilnius, vasario 17 d. (BNS). Pašilių stumbryne praėjusią savaitę nugaišęs stumbriukas – sausio pradžioje Utenos rajono savivaldybės tarybos nario „valstiečio“ Jono Slapšinsko nušautos stumbrės jauniklis.

Tai rodo preliminarūs iš Vytauto Didžiojo universiteto gauti genetinių tyrimų rezultatai, BNS pirmadienį sakė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Ką rodo genetiniai tyrimai dabar, kad tas stumbriukas buvo būtent tos sumedžiotos stumbrės. Pagal amžių, tikėtina, kad gimdoje galėjo būti dar vienas vaisius, nes stumbriukas, jeigu pagal nuotraukas ir tai, kas buvo parodyta televizijoje, pakankamai jaunas“, – BNS sakė ministras.

Nustačius, kad stumbriukas iš tiesų buvo nušautos stumbrės jauniklis, politikui už nušautą stumbrę skirta bauda turėtų išaugti iki 36,6 tūkst. eurų. 

„Nustatys ekspertai, dar klausimas, bet greičiausiai ta bauda keisis, ji didės, tai faktas“, – teigė K. Mažeika.

Stumbro patelė sumedžiota sausio 2 dieną Valstybinių miškų urėdijai priklausančiame Krekenavos-Naujamiesčio profesionalios medžioklės ploto vienete varyminės medžioklės metu.

BNS primena, kad šioje medžioklėje dalyvavo įtakingi politikos ir verslo atstovai, tokie kaip Seimo narys „socialdarbietis“ Rimantas Sinkevičius, buvęs europarlamentaras socialdemokratas Zigmantas Balčytis, buvęs Seimo narys kooperatyvo „Agroaves group“  vadovas Jonas Jagminas, įmonės „Grigeo“ didžiausias akcininkas Gintautas Pangonis, „Biovelos“ bendraturtis Virginijus Kantauskas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ įkūrėjas Rolandas Valiūnas, kelių tiesimo įmonės „Fegda“ vienas akcininkų Arvydas Gribulis ir kiti. 

Stumbrę su šernu sumaišęs nušovė Utenos tarybos narys „valstietis“ J. Slapšinskas, jam už tai skirta 12,2 tūkst. eurų bauda. Ją politikas sumokėjo.

Tyrimą dėl nušautos stumbrės atlieka ir Panevėžio apskrities policija, ji vertina Panevėžio aplinkosaugininkų veiksmus.

Stumbras yra įtrauktas į Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą kaip saugomas žinduolis.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: