2020.02.14 12:54 |Kategorija:  Cover news with delay

Britanijoje keliama klausimų dėl premjero B. Johnsono atostogų Karibuose

Londonas, vasario 14 d. (AFP-BNS). Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį buvo spaudžiamas atskleisti, kas apmokėjo už jo prabangias atostogas Karibuose, o opozicija pareikalavo, kad šį klausimą ištirtų parlamentas.

Konservatorių partijos lyderis kartu su savo partnere Carrie Symonds (Keri Saimonds) per Naujuosius metus išvyko į 15 tūkst. svarų (17,9 tūkst. eurų) kainavusias atostogas privačioje Mastiko saloje Sen Vinsente ir Grenadinuose.

Tačiau virtinė ketvirtadienį paskelbtų pareiškimų nesugebėjo įtikinti opozicinės Leiboristų partijos, kas iš tikrųjų apmokėjo šią kelionę.

Parlamento nariai privalo deklaruoti savo finansinius interesus parlamento standartų komisarei.

Šiame registre B. Johnsonas parašė, kad priėmė „apgyvendinimą per privačias atostogas mano partnerei ir man, kurių vertė – 15 tūkst. svarų“ kaip išmoką natūra.

Premjeras teigė, kad jo kelionę suorganizavo Davidas Rossas (Deividas Rosas) – Konservatorių partijos donoras, vienas iš prekybos mobiliaisiais telefonais tinklo „Carphone Warehouse“ įkūrėjų.

Ši kelionė truko nuo gruodžio 26-osios iki sausio 5-osios.

Tačiau vienas D. Rosso atstovas laikraščiui „Daily Mail“ sakė, kad nors jis padėjo B. Johnsonui susisiekti su keliones organizuojančiomis bendrovėmis, jis prie premjero atostogų neprisidėjo pinigais ir neapgyvendino savo viloje.

„Borisas Johnsonas nebuvo apsistojęs Davido Rosso name, – sakė atstovas. – Borisas norėjo, kad jam padėtų rasti vietą apsistoti Mastike. Davidas paskambino bendrovei, valdančiai visas vilas, ir kažkas buvo atsisakęs [rezervacijos].“

„Taigi, Borisas pasinaudojo vila, kainuojančia 15 tūkst. svarų, bet Davidas Rossas už tai nemokėjo jokių pinigų“, – aiškino verslininko atstovas.

Vėliau atstovas pridūrė: „Su pono Rosso pagalba organizuotas apgyvendinimas Mastike ponui Johnsonui vertinamas 15 tūkst. svarų.“

„Dėl to tai yra pono Rosso išmoka natūra ponui Johnsonui, o pono Johnsono deklaracija Bendruomenių Rūmams yra teisinga“, – aiškino jis.

„Skaidrumas“

Premjero biuro atstovas sakė: „Visų atitinkamų skaidrumo reikalavimų buvo laikomasi, kaip išdėstyta [parlamento] narių finansinių interesų registre.“

„Tai buvo Davido Rosso – draugo ir buvusio kolegos – išmoka natūra, – pažymėjo atstovas. – Kaip šį rytą paaiškino Davido Rosso atstovas, premjero deklaracija yra teisinga ir kad apgyvendinimas buvo organizuotas kaip dovana natūra.“

Leiboristų partija savo ruožtu kreipėsi į parlamento standartų komisarę reikalaudama, kad būtų atliktas tyrimas, nes į kai kuriuos klausimus esą nebuvo atsakyta.

Leiboristų atstovo Jono Tricketto (Džono Triketo) laiške sakoma: „Etikos kodeksas reikalauja, kad nariai nurodytų asmens arba organizacijos, iš tikrųjų finansavusios dovaną, vardą arba pavadinimą.“

„Skaidrumas yra itin svarbus, siekiant užtikrinti visuomenės pasitikėjimą, kad šių Rūmų išrinktiems pareigūnams nebūtų daroma nederama įtaka jokiomis aukomis arba dovanomis, kurių jie gali gauti“, – pridūrė leiboristų atstovas.

Mastiko sala jau dešimtmečius yra turtingų ir garsių veikėjų pamėgta atostogų vieta. Tarp iškilių šios salos lankytojų esama Britanijos karališkosios šeimos narių.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: