2020.01.29 22:14 |Kategorija:  Cover news with delay

Lietuvai nepavyko blokuoti Rusijos atstovų įgaliojimų Europos Tarybos PA

Vilnius, sausio 29 d. (BNS). Lietuvai trečiadienį nepavyko užblokuoti Rusijos atstovų įgaliojimų Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA).

Seimo delegacijos ETPA vadovas Algirdas Butkevičius BNS sakė, kad už Rusijai palankią Monitoringo komiteto parengtą rezoliuciją balsavo 96, prieš 44 ir susilaikė 7 ETPA plenarinės sesijos dalyviai.

„Galutinis balsavimas vyko dėl rezoliucijos, kurią parengė Monitoringo komitetas, jis priėmė sprendimą, kad Rusijos delegacijos kredencialai, arba įgaliojimai, yra pripažįstami ir jie toliau yra pilnaverčiai nariai. Mes pralošėm, – BNS sakė A. Butkevičius. 

Jis aiškino, kad kasmet sausio mėnesį politikams, atvykusiems į ETPA, yra suteikiami kredencialai, kurių suteikimą vienai ar kitai šaliai galima užprotestuoti. Stabdyti įgaliojimus Rusijai buvo siūloma dėl aneksuoto Krymo, nevykstančių demokratinių procesų šalyje.  

Lietuvos delegacijos atstovo Emanuelio Zingerio siūlymui blokuoti Rusijos atstovų įgaliojimus anksčiau pritarė pakankamai parlamentarų, todėl klausimas buvo svarstomas toliau. 

E. Zingeris BNS anksčiau sakė savo reikalavimą grindžiantis nauju argumentu – Rusijos prezidento Vladimiro Putino siūlymais dėl konstitucijos keitimo. V. Putinas yra užsiminęs apie pataisą, kuria būtų įtvirtinta šalies įstatymų viršenybė prieš tarptautinę teisę.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ skelbia, kad nepaisant mažo balsavusiųjų skaičiaus, sprendimas laikomas priimtu, nes jam užtenka paprastos balsų daugumos. 

Rezoliucijoje, pasak „Interfax“, rašoma, kad per pastaruosius šešis mėnesius, kai Rusija buvo grąžinta į Asamblėją, ji įvykdė kai kurias rekomendacijas, pavyzdžiui, Ukrainai buvo perduoti 24 jūreiviai, sulaikyti Kerčės pusiasalyje, pasiektas tam tikras progresas įgyvendinant Minsko susitarimus bei kitos.  

Rusija balso teisės Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje ir daugumos kitų savo įgaliojimų šioje organizacijoje buvo netekusi 2014 metais po Krymo aneksijos, o po kurio laiko Maskva pati atsisakė dalyvauti asamblėjos sesijose.

Pernai birželį Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja sutiko leisti grįžti Rusijos įstatymų leidėjams, kad šalis neišstotų iš šios žmogaus teises ginančios organizacijos. 

Autoriai: Milena Andrukaitytė, Roma Pakėnienė

[email protected], +370 5 205 85 17, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, kovo 27

2024.03.27 17:23
Užsienio naujienos 2024.03.27 17:23
2024.03.27 15:45
Lietuvos politika 2024.03.27 15:45
2024.03.27 15:36
Įvairenybės, kultūra 2024.03.27 15:36