2020.01.23 20:19 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV ribos vizų išdavimą besilaukiančioms moterims (atnaujintas)

Vašingtonas, sausio 23 d. (AFP-AP-BNS). Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paskelbė nebeišduosiančios laikinų vizų besilaukiančioms moterims, siekiančioms patekti į šalį, kad jų vaikai gimtų Amerikoje ir įgytų teisę gauti JAV piliečio pasą.

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija tokiu būdu siekia sustabdyti vadinamąjį gimdymo turizmą.

Paskelbę apie šią priemonę, įsįgaliosiančią jau nuo penktadienio, Baltieji rūmai nurodė, jog užsienietės naudodavosi vizomis, "kad užsitikrintų automatišką ir nuolatinę Amerikos pilietybę savo vaikams, gimdydamos juos Amerikos teritorijoje".

"Amerikos pilietybės vientisumas privalo būti saugomas", - sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

JAV vizų prašytojoms, kurių, šalies konsulinių įstaigų pareigūnų nuomone, pagrindinis tikslas yra susilaukti vaikelio Amerikoje, nuo šiol bus keliami tokie patys reikalavimai kaip ir kitiems gydymo tikslais į JAV atvykstantiems užsieniečiams, sakoma Valstybės departamento trečiadienį atsiųstose nuorodose, su kuriomis susipažino naujienų agentūra „The Associated Press“.

Prie prašymo vizai išduoti šie asmenys turės pateikti dokumentus, įrodančius, kad į JAV jie vyksta gydymosi tikslais ir turi lėšų gydymo išlaidoms padengti.

Remiantis dviem pareigūnais, kalbėjusiais su anonimiškumo sąlyga, Valstybės departamentas šiuos reikalavimus planuoja paskelbti ketvirtadienį, ir jie įsigalios jau penktadienį.

Nors tokia praktika, kai gimdyti vykstama į JAV, yra iš esmės legali, pasitaiko atvejų, kai pareigūnai suima gimdymo turizmu užsiimančių agentūrų verslininkus, apkaltinę juos sukčiavimu vizomis arba mokesčių slėpimu. Be to vizų prašančios moterys dažnai neslepia savo ketinimų ir net pateikia sutartis, pasirašytas su gydytojais ar gydymo įstaigomis.

D. Trumpo administracija bando apriboti visų formų imigraciją, tačiau prezidentas ypač yra nepatenkintas pilietybės suteikimo gimimo vietos (ius soli) principu, kai pagal galiojančią Konstituciją visi JAV teritorijoje gimę kūdikiai yra laikomi šalies piliečiais. D. Trumpas yra ne kartą reiškęs nepasitenkinimą šiuo principu ir grasinęs panaikinti tokią tvarką. Tačiau ekspertai ir jo administracijos nariai sako, kad tai padaryti nėra lengva.

Turistinių vizų išdavimo nėščioms moterims reguliavimas galėtų būti vienas iš būdų prezidento siekiui įgyvendinti, tačiau kyla klausimų, kaip konsuliniai darbuotojai nustatys, ar moteris yra nėščia, ir ar pasienio pareigūnai galės jos neįsileisti į valstybės teritoriją, jei iš pažiūros ji jiems pasirodys besilaukianti.

Pokalbių dėl vizų išdavimo metu konsuliniai pareigūnai neturi teisės klausti, ar moteris laukiasi, ar ketina pastoti. Tačiau jiems patiems teks nustatyti, ar vizos prašytojos tikrasis kelionės tikslas nėra pagimdyti JAV teritorijoje. 

Vadinamasis gimdymo turizmas yra pelningas verslas ne tik JAV, bet ir užsienyje. Amerikiečių bendrovės reklamuojasi, kad už atlygį, kartais siekiantį 80 tūkst. JAV dolerių, padės įsigyti JAV vizą, taip pat siūlo apgyvendinimą viešbučiuose ir medicinines paslaugas. Gimdyti į JAV atvyksta daug moterų iš Rusijos ir Kinijos. JAV siekė išgyvendinti tokią praktiką dar iki D. Trumpo atėjimo į valdžią.

Tačiau oficialios statistikos, kiek užsieniečių specialiai atvyksta gimdyti į JAV, nėra. Už imigracijos įstatymų sugriežtinimą pasisakanti grupė Imigracijos studijų centras skelbia, kad 2012 metais Jungtinėse Valstijose pagimdė maždaug 36 tūkst. užsieniečių, kurios paskui išvyko iš šalies.

Šių nuostatų projektu „siekiama atsižvelgti į grėsmes nacionaliniam saugumui ir teisėsaugai, susijusias su gimdymo turizmu, įskaitant su gimdymo turizmo pramone susijusią nusikalstamą veiklą“, nurodė Valstybės departamento atstovas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05