2020.01.19 17:39 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Guaido Kolumbijoje susitiks su M. Pompeo – parlamentaras

Karakasas, sausio 19 d. (AFP-BNS). Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido (Chuanas Gvaidas) atvyko į Kolumbiją susitikti su Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (Maiku Pompėjumi), sekmadienį pranešė vienas opozicijai atstovaujantis parlamentaras.

Toks susitikimas rengiamas po to, kai Venesuelos prezidentas Nicolasas Maduro (Nikolas Maduro) pasiūlė tiesiogiai derėtis su Jungtinėmis Valstijomis, kad būtų nutrauktos itin neigiamai šalį veikiančios JAV sankcijos.

Opozicijos atstovas parlamente Stalinas Gonzalezas (Stalinas Gonsalesas) agentūrai AFP sakė, kad J. Guaido, kurį Jungtinės Valstijos ir dar daugiau nei 50 šalių pripažįsta Venesuelos laikinuoju prezidentu, susitiks su M. Pompeo Bogotoje. JAV valstybės sekretorius į Kolumbijos sostinę turėtų atvykti pirmadienį, kai pradės savo vizitą Pietų Amerikoje.

J. Guaido oficialiai yra uždrausta išvykti iš šalies nuo tada, kai jis prieš metus pasiskelbė Venesuelos laikinuoju prezidentu po to, kai Nacionalinė Asamblėja N. Maduro paskelbė „uzurpatoriumi“.

Jis jau anksčiau, 2016 metų vasarį, nesilaikė draudimo, kai slapta nuvyko į Kolumbiją bei dar kelias kitas šalis, kad užsitikrintų regioninę paramą jo siekiui mesti iššūkį N. Maduro.

JAV iki šiol buvo pagrindinė J. Guaido rėmėja, tačiau opozicijos pastangos pašalinti N. Maduro iš valdžios pastaruoju metu susilpnėjo.

J. Guaido vadovavo Nacionalinei Asamblėjai pastaruosius metus, tačiau anksčiau šį mėnesį susilaukė N. Maduro šalininkų iššūkio dėl jo perrinkimo.

Savo ruožtu N. Maduro laikraščiui „The Washington Post“ duotame interviu sakė, kad jis kontroliuoja padėtį ir yra pasirengęs tiesioginėms deryboms su Jungtinėmis Valstijomis.

„Jeigu tarp vyriausybių yra pagarba, kokios didelės Jungtinės Valstijos bebūtų, ir jeigu yra dialogas, apsikeitimas patikima informacija, tuomet būkite tikri, kad mes sukursime naujo tipo santykius“, – laikraščiui sakė N. Maduro.

[email protected], Vertimų skyrius

Rodyti: