2020.01.19 15:56 |Kategorija:  Cover news with delay

Kh. Haftaras turi atsisakyti „priešiško“ požiūrio – Turkijos prezidentas

Berlynas, sausio 19 d. (AFP-BNS). Libijos rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras (Chalifa Haftaras) turi atsisakyti savo „priešiško požiūrio“, kad būtų galima išspręsti konfliktą šioje karo draskomoje šalyje, prieš sekmadienį Berlyne įvyksiančių svarbių derybų pradžią pareiškė Turkijos prezidentas.

„Kad būtų galima rasti politinį sprendimą ir įgyvendinti kitus sprendimo etapus, Kh. Haftaras turėtų atsisakyti priešiško požiūrio“, – pareiškė Turkijos valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“ cituojamas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) per susitikimą su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu Vokietijos sostinėje.

Libijoje vyksta konfliktas tarp valdžią šalyje siekiančių užsitikrinti dviejų stovyklų: rytinę šalies dalį kontroliuojančios vadinamosios Libijos nacionalinės armijos (LNA) maršalo Kh. Haftaro remiamos administracijos ir Nacionalinės santarvės vyriausybės (NVS) Tripolyje, suformuotos padedant Jungtinėms Tautoms ir vadovaujamos Fayezo al Sarrajo (Fajezo Saradžo).

Turkija ir Rusija šiame konflikte palaiko priešingas puses – R. T. Erdoganas remia JT pripažintą vyriausybę, o V. Putinas palaiko Kh. Haftaro pajėgas.

Kh. Haftaro pajėgos nuo praėjusių metų balandžio bando užimti sostinę Tripolį.

Sausio 12 dieną konflikto šalys pakluso Rusijos ir Turkijos raginimams ir nutraukė kovos veiksmus, per kuriuos žuvo daugiau kaip 2 tūkst. žmonių.

Sausio 13 dieną Kh. Haftaras ir F. al Sarrajas buvo atvykę į Maskvą dalyvauti derybose dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo, tačiau po aštuonias valandas trukusio susitikimo maršalas išvyko nepasirašęs susitarimo dėl nuolatinių paliaubų sąlygų.

Berlyne sekmadienio popietę įvyks tarptautinė Libijos taikos konferencija, kurioje turėtų dalyvauti abiejų nesutariančių stovyklų atstovai.

Į derybas taip pat atvyks Rusijos, Prancūzijos ir Turkijos prezidentai bei JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo'as (Maikas Pompėjas).

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05