2019.12.14 14:39 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkijos opozicijos kandidate į prezidentus išrinkta M. Kidawa-Blonska

Varšuva, gruodžio 14 d. (AP-BNS). Lenkijos pagrindinės opozicijos partijos „Pilietinė platforma“ (PO) šeštadienį per savo suvažiavimą išrinko įstatymų leidėją ir Seimo maršalkos pavaduotoją Malgorzatą Kidawą-Blonską (Malgožatą Kidavą-Blonską) kandidate į prezidento postą.

Per pavasarį vyksiančius rinkimus centristinės PO kandidatė M. Kidawa-Blonska varžysis su populiariu dabartiniu konservatyvių pažiūrų valstybės vadovu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), taip pat su mažesnių partijų pretendentais.

„Būsiu visų lenkų prezidentė“, – politikė pareiškė partijos nariams po slapto balsavimo, per kurį 700 partijos delegatų suteikė jai pirmumą prieš vakarinio Poznanės miesto merą Jaceką Jaskowiaką (Jaceką Jaskoviaką).

M. Kidawa-Blonska taip pat buvo opozicijos kandidatė į premjero postą per spalį vykusius parlamento rinkimus. Vis dėlto PO per juos pralaimėjo valdančiajai konservatyviajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

PO vyriausybė vadovavo Lenkijai 2007–2015 metais. Didžiąją dalį šio laikotarpio premjeru dirbo Donaldas Tuskas, vėliau tapęs Europos Vadovų Tarybos pirmininku.

Per aštuonerius metus trukusį PO vadovavimą Lenkijos ekonomika augo ir sugebėjo išvengti 2008 metų pasaulinės finansų krizės skaudžiausių padarinių neįžengdama į recesiją.

Vis dėlto rinkėjai pavargo nuo „Pilietinės platformos“ libertarinės politikos, taip pat leidusios išaugti nelygybei. Per 2015 metų rinkimus centristus valdžioje pakeitė populistinė PiS, dėjusi pastangas stiprinti socialines garantijas.

M. Kidawa-Blonska laikoma nuosaikių pažiūrų politike ir uolia patriote. Ji yra prieškario Lenkijos prezidento Stanislawo Wojciechowskio (Stanislavo Voicechovskio) ir premjero Wladyslawo Grabskio (Vladislavo Grabskio) provaikaitė.

Be to, šeštadienį dvi Lenkijos kairiosios partijos – Demokratinės kairės sąjunga (SLD) ir „Pavasaris“ („Wiosna“) – planuoja susijungti, kad sustiprinti kairiosios stovyklą šalyje, kurios politinė scena šiuo metu yra smarkiai pakrypusi į dešinę.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: