2019.12.12 16:41 |Kategorija:  Cover news with delay

ES lyderiai ruošiasi mūšiui dėl kovos su klimato kaita finansavimo

Briuselis, gruodžio 12 d. (AFP-BNS). Europos Sąjungos lyderių susitikimas ketvirtadienį prasidėjo be jų britų kolegos, tačiau Bendriją paliekančios narės lyderio dalyvavimas vis tiek nepadėtų lengviau susitarti dėl biudžeto.

Kol ES vadovai savo telefonuose tikrino naujienas apie Jungtinėje Karalystėje vykstančius visuotinius rinkimus, viršūnių susitikimo dalyvių laukė didelius nesutarimus žadantys debatai kovos su klimato kaita finansavimo klausimais.

Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon dent Lejen) vadovaujama naujos sudėties ES vykdomosios valdžios institucija siekia, kad valstybės narės įsipareigotų iki 2050 metų sukurti klimatui neutralią ekonomiką.

Tačiau mažiausiai trys daug anglių suvartojančios Vidurio Europos valstybės reikalauja konkretesnių pažadų dėl finansavimo jų energetikos sistemai pertvarkyti.

Čekijos, Vengrijos ir Lenkijos pasipriešinimas 2050 metų klimatui neutralios ekonomikos tikslui dar labiau įkaitins, kaip manoma, įtemptas diskusijas svarstant ilgalaikį ES biudžetą.

Kelios valandos prieš bloko lyderių susitikimą dešimtys tarptautinės žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ aktyvistų užsiropštė ant Europos Sąjungos naujosios būstinės pastato ir išskleidė didžiulį transparantą, perspėjantį dėl „klimato nepaprastosios padėties“.

Įsikišus policijai keletas aktyvistų buvo sulaikyti, bet naujajam Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'ui Micheliui (Šarliui Mišeliui) atvykus į susitikimo vietą šis saugumo incidentas jau buvo pasibaigęs.

„Klimato kaita yra svarbiausias šios popietės susitikimo prioritetas. Tikiuosi, kad sudarysime susitarimą. Turime daug investuoti“, – sakė jis.

Paklaustas apie britų balsavimą Ch. Michelis buvo atsargus: „Visada gerbiu rinkėjų pasirinkimą, todėl palauksime ir pažiūrėsime, koks bus šių rinkimų rezultatas.“

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) neiškeitė dalyvavimo jo šalyje vykstančiuose rinkimuose į Briuselį, todėl Jungtinės Karalystės balsas, priimant sprendimus viršūnių susitikime, atiteko Ch. Micheliui.

Tačiau Europos pareigūnai ir diplomatai baiminasi, kad buvusiam Belgijos premjerui pirmasis jo vadovaujamas viršūnių susitikimas bus panašesnis į ugnies krikštą nei į medaus mėnesį.

Pastangos įtikinti Čekiją, Vengriją ir Lenkiją pritarti U. von der Leyen siūlomam Europos žaliajam planui daugiausia susijusios su 100 mlrd. eurų vertės „Teisingo perėjimo mechanizmu“.

Tačiau lenkų šaltinis perspėjo, kad ekonomikų perėjimas prie atsinaujinančių išteklių energetikos žada „dideles išlaidas ir iššūkius“.

Šaltiniai čekų ir lenkų delegacijose pranašauja, kad dėl ginčų viršūnių susitikimas gali užtrukti iki ankstaus penktadienio ryto ir baigtis nepasiekus jokio susitarimo. 

„Neutralumo klimato kaitos atžvilgiu kaina yra astronominė“, – sakė Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas perspėdamas, kad vien jo šaliai tam reikėtų 26,5 mlrd. eurų.

„Norime, kad ES į tai atsižvelgtų kitu biudžetiniu laikotarpiu“, – sakė jis.

Šis biudžetinis laikotarpis apima 2021–2027 daugiametę finansinę programą (MFF), kuri bus dar vienas nemalonus klausimas ketvirtadienio sutikimo darbotvarkėje.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55