2019.11.19 17:57 |Kategorija:  Cover news with delay

„Ignitis grupės“ vadovas D. Maikštėnas: apie IPO diskutuojame jau pusmetį (dar papildytas)

naujos 7 ir 13 pastraipos

Vilnius, lapkričio 19 d. (BNS). Valstybės valdomos „Ignitis grupės“ (buvusi „Lietuvos energija“) valdyba apie galimybę surengti grupės pirminį viešą akcijų platinimą (IPO) neoficialiai diskutuoja jau ne mažiau kaip pusmetį, tačiau pirmieji su tuo susiję sprendimai buvo priimti tik praėjusios savaitės pradžioje.

„Sprendimai buvo priimti praėjusį pirmadienį, o diskusijos ir analizės (dėl IPO galimybės – BNS) buvo daromos ilgą periodą, tačiau tai buvo daroma konfidencialiai, kad nesukeltume nepagrįstų spekuliacijų ir neiškraipytume rinkos“, – susitikime su žurnalistais sakė „Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

„Ne mažiau kaip pusę metų apie tai galimai svarstėme, tačiau konkretaus svarstymo, kas realizuotųsi į esminį įvykį, iki spalio 11 dienos nebuvo. Kai jau buvo užsitikrinti sprendimai ir buvo gautas akcininko (Finansų ministerijos – BNS) pritarimo raštas, iš karto viskas pajudėjo toliau“, – pridūrė jis.

Anot D. Maikštėno, sprendimą dėl antrinių įmonių „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ir „Ignitis gamyba“ (buvusi „Lietuvos energijos gamyba“) akcijų delistingavimo „Ignitis grupės“ valdyba priėmė lapkričio 11 dieną, gavusi savo vienintelės akcininkės Finansų ministerijos pritarimą. Tą pačią dieną ESO ir „Ignitis gamybos“ valdybos nusprendė sušaukti akcininkų susirinkimus, kuriuose bus sprendžiama dėl jų delistingavimo.

Gruodžio 4 dieną vyksiantys susirinkimai bus tik formalumas, nes „Ignitis grupė“ valdo 94,79 proc. ESO ir 96,82 proc. „Ignitis gamybos” akcijų.

Trečiadienį „Ignitis grupė“ pranešė, kad vienintelė jos akcininkė Finansų ministerija svarstys galimybę prekiauti grupės akcijomis biržoje. Jei toks sprendimas būtų priimtas, tai galėtų tapti didžiausiu Baltijos šalių istorijoje IPO.

„Idealiame pasaulyje būtų buvę gerai paskelbti abu šiuos įvykius, kurie buvo paskelbti pirmadienį ir trečiadienį, vienu metu. Bet džiaugiamės, kad labai trumpu periodu šie sprendimai galėjo realizuotis“, – teigė „Ignitis grupės“ vadovas.

D. Maištėnas pabrėžė, kad sprendimai dėl antrinių įmonių delistingavimo ir galimo IPO yra pagrįsti ir priimti įvertinus visas galimas aplinkybes, įskaitant ir politinę valią tokiam žingsniui.

„Procentais IPO sėkmės aš dabar negalėčiau dalintis, bet mūsų tikėjimą jūs galite išskaičiuoti, suprasdami, kad investicija į akcijų (ESO ir „Ignitis gamybos“ – BNS) supirkimą yra tikrai ženkli suma, ir jei toks sprendimas yra daromas, jis yra gerai apgalvotas ir stipriai pagrįstas“, – pabrėžė D. Maikštėnas.

„Kad tai yra realu, galite spręsti iš to, kad mes darome tą sprendimą ir iš finansų ministro komentarų“, – pridūrė „Ignitis grupės“ vadovas.

Išpirkdama ESO ir „Ignitis gamybos“ smulkiųjų akcininkų akcijas „Ignitis grupė“ už jas siūlosi mokėti dvidešimt keturių mėnesių svertinę rinkos kainą, taip išlyginant vienkartinių veiksnių poveikį įmonių veiklos rezultatams bei akcijų rinkos kainai. Pasak D. Maikštėno, taip pat neatmetama galimybė atlikti nepriklausomus įmonių vertinimus.

„Turime nuojautą, kad vertinimas gali suformuoti dar mažesnę išpirkimo kainą, tačiau jei mažieji (akcininkai – BNS) jo reikalaus, neatmetame galimybės, kad tokiu keliu ir nueisime (....) Tačiau mes darėme įvarius vertinimus ir manome, kad šita (dabar siūloma – BNS) kaina yra labai teisinga ir sąžininga“, – tvirtino D. Maikštėnas.

„Kol kas iš mažųjų akcininkų, iš Investuotojų asociacijos kažkokių konkrečių, kvalifikuotų ir argumentuotų įžvalgų, kodėl jie nelaiko šitos kainos teisinga, neišgirdome, bet tęsiame diskusijas ir lauksime argumentų“, – pridūrė jis.

ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Autorius: Šarūnas Sabaitis

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: