2019.11.16 16:10 |Kategorija:  Cover news with delay

„Geltonosioms liemenėms“ minint judėjimo metines, Paryžiuje sulaikyta per 20 žmonių

Paryžius, lapkričio 16 d. (AFP-AP-„Interfax“-BNS). Ekonominio teisingumo reikalaujančiam Prancūzijos „geltonųjų liemenių“ judėjimui minint pirmąsias protestų metines, policija Paryžiuje šeštadienį sulaikė 24 žmones.

Pareigūnai taip pat panaudojo ašarines dujas prieš aktyvistų grupes netoli metro stoties „Porte de Champerret“ Paryžiaus šiaurėje ir netoli Italijos aikštės miesto pietinėje dalyje.

Taip pat pranešama, jog teisėsaugos pareigūnai atstūmė demonstruotojus, kurie mėgino blokuoti Paryžiaus aplinkkelį.

Sostinėje uždarytos kelios metro stotys ir dislokuotos sustiprintos policijos pajėgos, ypač Eliziejaus laukų alėjoje, kuri vėl buvo uždaryta demonstruotojams.

Pareigūnai taip pat budi prie vyriausybės ministerijų.

Protestuotojai yra suplanavę šį savaitgalį visoje šalyje surengti demonstracijas ir vyriausybei parodyti, kad judėjimas tebėra gyvas ir stiprus.

„Geltonųjų liemenių“ protestai prasidėjo 2018 metų lapkričio 17 dieną. Tąkart į milžinišką protesto akciją Paryžiuje susirinko beveik 300 tūkst. žmonių. Tačiau pastaraisiais mėnesiais sumažėjo ir kiekvieną šeštadienį rengiamų protestų dalyvių, ir smurto protrūkių.

Šį savaitgalį „geltonosios liemenės“ protesto akcijas ketina rengti ir šeštadienį, ir sekmadienį – judėjimo metinių dieną.

Iš viso planuojama surengti apie 200 demonstracijų. Manoma, jog sostinėje į mitingą susirinks keli tūkstančiai žmonių.

2018 metų lapkričio viduryje Prancūzijoje prasidėjo masiniai protestai prieš degalų akcizų didinimą. Akcijas, kurios tradiciškai vykdavo šeštadieniais, rengė geltonosiomis liemenėmis pasivadinęs judėjimas.

Iš pradžių buvo protestuota prieš degalų akcizų didinimą, tačiau vėliau buvo pradėta reikšti nepasitenkinimą ir kitais valdžios sprendimais, o prezidentui Emmanueliui Macronui (Emanueliui Makronui) buvo priekaištaujama už tai, kad jis ignoruoja kasdienes daugelio prancūzų problemas.

Po ilgų mėnesių gatvių protestų, per kuriuos neretai kildavo riaušių ir susirėmimų su policija, E. Macronas paskelbė apie mokesčių mažinimą, darbo užmokesčio didinimą ir kitas mažas pajamas gaunantiems namų ūkiams skirtas priemones.

Instituto „Elabe“ neseniai atlikta apklausa parodė, jog daugiau nei pusė prancūzų – 55 proc. – tebepalaiko „geltonųjų liemenių“ judėjimą.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: