2019.11.16 13:08 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV diplomatas patvirtino, kad D. Trumpas domėjosi Ukrainos tyrimais – CNN

Vašingtonas, lapkričio 16 d.  (AFP-BNS). Vienas JAV diplomatas apkaltos tyrėjams penktadienį paliudijo girdėjęs, kaip prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) telefonu teiravosi apie „tyrimus“, kuriuos esą buvo prašęs Ukrainos atlikti savo politinių varžovų atžvilgiu.  

Davidas Holmesas (Deividas Houlmsas) sakė viename Kijevo restoranų nugirdęs pokalbį telefonu, kurio metu Amerikos prezidentas spaudė Vašingtono ambasadorių Europos Sąjungoje Gordoną Sondlandą jį informuoti, ar Ukraina planuoja atlikti tyrimą dėl buvusio JAV viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno). 

Apie šį pokalbį karjeros diplomatas D. Holmesas papasakojo savo įžanginėje kalboje Atstovų Rūmų tyrėjams, tiriantiems kaltinimus, kad D. Trumpas sulaužė priesaiką, siekdamas užsienio valstybės pagalbos, kad būtų pakenkta jo varžovui demokratui J. Bidenui. 

Diplomato pareiškimas, kurį paviešino CNN, verčia suabejoti viena pagrindinių respublikonų gynybos nuostatų, jog vienintelis tiesioginis įrodymas yra liepos 25 dieną įvykusio D. Trumpo pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu santrauka ir tai, anot respublikonų, paneigia kaltinimus dėl suokalbio siekiant užsienio paramos 2020 metų JAV prezidento rinkimuose. 

Pasak D. Holmeso, D. Trumpo pokalbis su G. Sondlandu įvyko liepos 26-ąją. Tai leidžia numanyti, jog spaudimas Ukrainai buvo ne vienintelis skambutis, o suderintos pastangos. 

Remiantis CNN, D. Holmesas paliudijo, jog G. Sondlandas D. Trumpą patikino, kad Ukrainos prezidentas padarysiąs viską, ko paprašys Amerikos vadovas. 

„Tada išgirdau, kaip prezidentas Trumpas paklausė: Tai ar jis imsis to tyrimo? “, – sakė diplomatas tyrėjams ir pridūrė, jog G. Sondlandas atsakė, kad V. Zelenskis „padarys viską, ko paprašysit“. 

Uždarame posėdyje dalyvavę parlamentarai atsisakė išsamiau komentuoti, bet patvirtino, jog D. Holmesas paliudijo nugirdęs šį pokalbį. 

„Ponas D. Holmesas girdėjo šį pokalbį ir pažino prezidento balsą, girdėjo jį aiškiai, nes jis kalbėjo telefonu garsiai“, – CNN sakė Kongreso narys demokratas Gerry Connolly (Džeris Konolis).

Apie šį pokalbį viešai buvo sužinota tik trečiadienį, kai JAV aukščiausio rango diplomatas Ukrainoje Williamas Tayloras (Viljamas Teiloras) paliudijo, kad D. Holmesas atkreipė jo dėmesį į tą skambutį. 

D. Holmesas, remiantis jo paviešintu pareiškimu, sakė puikiai girdėjęs ir atpažinęs D. Trumpo balsą telefono ragelyje. 

Diplomato teigimu, nors ir neužsirašė, jis „aiškiai prisimena, kad tokie pareiškimai buvo padaryti“. 

Laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad, pasibaigus pokalbiui telefonu, D. Holmesas paklausė, ar tiesa, kad D. Trumpui nerūpi Ukraina. 

G. Sondlandas atsakė, kad D. Trumpui rūpi tik „svarbūs dalykai“, kurie gali duoti jam politinės naudos – tokie kaip tyrimai, kuriuos spaudė atlikti prezidento advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis).

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: