2019.11.09 18:22 |Kategorija:  Cover news with delay

D. Trumpas pasveikino "branginamą" sąjungininkę Vokietiją

Vašingtonas, lapkričio 9 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį pasveikino Amerikos „branginamą“ sąjungininkę Vokietiją, mininčią 30 metų sukaktį nuo Berlyno sienos griūties.

„Šaltasis karas seniai praėjo, bet tironiški režimai visame pasaulyje toliau naudojasi sovietinio stiliaus totalitarizmo engėjiškais metodais“, - sakoma iš Vašingtono paskelbtame D. Trumpo sveikinimo laiške.

„Sveikinu Vokietijos žmones su didžiuliais laimėjimais, pasiektais iš naujo suvienijant jų šalį ir atstatant buvusią Rytų Vokietiją, – pridūrė prezidentas. – Toliau dirbsime su Vokietija, viena labiausia branginamų mūsų sąjungininkių, siekdami užtikrinti, jog laisvės liepsna degtų kaip vilties ir galimybių švyturys ir kad ją matytų visas pasaulis.“

1989 metų lapkričio 9-ąją Rytų Vokietijos pasieniečiai, apsupti didžiulių minių, pasidavė spaudimui ir atvėrė vartus į Vakarų Berlyną. Tokiu būdu pirmąkart atsivėrė galimybė laisvai patekti į Vakarų sąjungininkių kontroliuotą sektorių nuo Berlyno sienos pastatymo.

Praėjus nedaug laiko po šio įsimintino įvykio Rytų Vokietijos komunistinis režimas žlugo, o po metų Vokietija buvo iš naujo suvienyta.

Anksčiau šeštadienį kalbėdama per atminimo ceremonijas Berlyne Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad Europa „privalo reikšti demokratiją ir laisvę, žmogaus teises ir pakantumą“.

Šios vertybės „privalo visuomet būti įgyvendinamos ir iš naujo ginamos“, A. Merkel sakė kreipdamasi į šalies politinius lyderius ir svečius iš kitų Europos šalių. Kanclerė perspėjo, kad šios laisvės negali būti laikomos savaime suprantamomis ir kad „turime atlikti savo vaidmenį dėl laisvės ir demokratijos“.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: