2019.11.09 17:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Turkijos pajėgos Sirijoje įsitraukė į smarkius susirėmimus su Damasko pajėgomis

Damaskas, lapkričio 9 d. (AP-BNS). Sirijos šiaurės rytuose veikiančios Turkijos vadovaujamos pajėgos šeštadienį įsitraukė į įnirtingus susirėmimus su Damasko vyriausybės pajėgomis, pranešė sirų valstybinė žiniasklaida ir padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.

Per šias kautynes buvo sužeisti keli žmonės, įskaitant Sirijos valstybinės televizijos operatorių, nurodė valstybinė naujienų agentūra SANA ir Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi stebėtojų grupė „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

SOHR ir kurdų naujienų agentūros „Hawar“ pranešimuose sakoma, kad taip pat buvo sužeistas vienas sirų generolas majoras ir pulkininkas.

Turkija praeitą mėnesį pasiuntė savo pajėgas į šiaurės rytų Siriją, kad išstumtų prie abiejų šalių sienos veikiančius kurdų kovotojus. Kurdų grupės savo ruožtu paragino Sirijos vyriausybę sustabdyti turkų veržimąsi.

Anksčiau pasitaikydavo pavienių Sirijos vyriausybės susirėmimų su turkų kariais ir Ankaros remiamais sirų opozicijos kovotojais, nepaisant netvirto paliaubų susitarimo, sudaryto tarpininkaujant Rusijai.

SANA pranešė, kad per susirėmimus šeštadienį naudoti sunkieji kulkosvaidžiai. Kautynės vyko Um Šaifos kaime netoli Ras al Aino miesto, praeitą mėnesį užimto Turkijos vadovaujamų pajėgų.

Pasak SOHR, vyriausybės pajėgos atsitraukė iš kelių vietų, įskaitant Um Šaifą, todėl kurdai liko vieni, Ankaros remiamoms pajėgoms tęsiant puolimus, per kuriuos taip pat naudojamos turkų bepilotės skraidyklės.

Sirijos valstybinė televizija informavo, kad buvo sužeistas vienas jos operatorius. SOHR paskelbė apie kelis sužeistus žmones, įskaitant greitosios pagalbos mediką.

Turkijos gynybos ministerija šeštadienį pranešė per pastarąją parą užfiksavusi Sirijos kurdų kovotojų įvykdytus aštuonis paliaubų pažeidimus arba išpuolius, nepaisant atskiro susitarimo nutraukti ugnį, Ankaros sudaryto su Rusija ir Jungtinėmis Valstijomis. Ministerijos „Twitter“ paskyroje sakoma, kad Sirijos kurdų kovotojai naudojo minosvaidžius, raketsvaidžius ir snaiperius, bet nepatikslino, kur vyko šios atakos.

Ministerija nepaminėjo jokių susirėmimų su Damasko vyriausybės pajėgomis.

Praeitą savaitę Turkijos pajėgos tame rajone paėmė į nelaisvę 18 Sirijos vyriausybės karių, bet po kelių valandų juos paleido, tarpininkaujant Rusijai.

Šeštadienį Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) kritikavo JAV sprendimą pasiųsti amerikiečių pajėgas saugoti naftos telkinių Sirijos rytuose. Jis pareiškė, kad teisę į Sirijos naftos išteklius turi tik šalies vyriausybė.

JAV argumentavo, kad tokiu būdu siekiama apsisaugoti nuo galimybės, jog naftos telkiniai vėl pateks į džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) rankas. Tuo metu Turkija nerimauja, kad pajamos už parduodamą naftą bus skiriamos JAV remiamiems Sirijos kurdų kovotojams.

Ankara laiko Sirijos kurdų kovotojus teroristais, palaikančiais glaudžius ryšius su Turkijoje veikiančiais uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojais.

„Atvykti iš už dešimčių tūkstančių kilometrų ir pareikšti, kad mes naudosimės šalies turtu, naftos ištekliais prieštarauja tarptautinei teisei. Ir mes tam priešinamės, – per vieną regiono ekonominio bendradarbiavimo susitikimą kalbėjo M. Cavusoglu. – Šie (ištekliai) priklauso Sirijos žmonėms ir turėtų būti naudojami tokiu būdu, kuris būtų naudingas Sirijos žmonėms.“

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, balandžio 24

2024.04.24 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.24 14:00
2024.04.24 11:06
Užsienio naujienos 2024.04.24 11:06
2024.04.24 09:40
Užsienio naujienos 2024.04.24 09:40
2024.04.24 07:23
Kriminalai 2024.04.24 07:23
2024.04.24 06:20
Užsienio naujienos 2024.04.24 06:20