2019.10.17 15:49 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Nausėda: ES patvirtins „Brexit'o“ sutartį, bet lieka abejonių dėl britų parlamento (papildytas)

papildyta nuo šeštos pastraipos

Briuselis, spalio 17 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Europos Sąjungos (ES) lyderiai ketvirtadienį turėtų sklandžiai patvirtinti susitarimą dėl Britanijos pasitraukimo iš bendrijos, bet išlieka abejonių, ar sutarčiai pritars Jungtinės Karalystės parlamentas.

„Kažkokių labai didelių techninių problemų, kad galėtų užtrukti tvirtinimas Europos Vadovų Taryboje, aš nematyčiau“, – žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda prieš prasidedant viršūnių susitikimui.

„Didesnę grėsmę matau, kada šitas dokumentas nukeliaus į Jungtinės Karalystės parlamentą –  ten sunku prognozuoti“, – pridūrė šalies vadovas, dalyvaujantis pirmojoje savo Europos Vadovų Taryboje.

Apie pasiektą susitarimą dėl britų pasitraukimo sąlygų paskelbta praėjus kelioms minutėms po to, kai Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas su prezidento G. Nausėdos delegacija nusileido Briuselio oro uoste.

Susitarimas numato, kad Šiaurės Airija turės paklusti daliai ES taisyklių dėl prekių, bet liks Jungtinės Karalystės muitų zonoje. 

Britų parlamente sunkumų gali kilti, nes susitarimui nepritaria ne tik opozicijoje esantys leiboristai, bet ir valdančiojoje koalicijoje su konservatoriais esanti Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP).

„Tai didelis žingsnis į priekį, bet tai ne pabaiga. Šiandien niekas negalime pasakyti, koks bus Jungtinės Karalystės parlamento sprendimas. Norėtųsi, kad jis būtų teigiamas ir visa šita saga ar epopėja baigsis“, – teigė G. Nausėda.

„Nenoriu šiuo metu imti ir prognozuoti, nes tai yra neprognozuojama“, – pridūrė prezidentas. 

G. Nausėda pripažino, jog egzistuoja tikimybė, kad britų parlamentui atmetus sutartį šį mėnesį bus sušauktas dar vienas neeilinis viršūnių susitikimas „Brexit'o“ terminui pratęsti.

Jo teigimu, esant poreikiui, Lietuva „pasisakytų už termino pratęsimą, jeigu matytumėme, kad per tą termino pratęsimą galima dėl kažko susitarti“.

„Brexit'o“ be susitarimo perspektyvą Lietuvos prezidentas pavadino „pačia blogiausia alternatyva“, nes „ekonominiai, finansiniai, žmogiškieji praradimai būtų gana dideli“.

Dviejų dienų viršūnių susitikime ES lyderiai taip pat aptars santykius su Turkija, Albanijos ir Šiaurės Makedonijos siekius tapti bendrijos nare, būsimąjį 2021-2027 metų bendrijos biudžetą bei klimato kaitą.

Autorius: Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: