2019.09.19 15:49 |Kategorija:  Cover news with delay

Iranas: atsakomasis smūgis už atakas Saudo Arabijoje išprovokuotų „totalinį karą“ 

Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai, rugsėjo 19 d. (AP-BNS). Irano užsienio reikalų ministras ketvirtadienį įspėjo, kad bet kokia ataka prieš jo šalį dėl bepiločių skraidyklių ir raketų smūgio Saudo Arabijos naftos pramonės infrastruktūrai sukels didelio masto karinį konfliktą.  

Šis Irano diplomatijos vadovo Mohammado Javado Zarifo (Mohamado Džavado Zarifo) pareiškimas dar padidino įtampą Persijos įlankos regione, tapusiame parako statine.

Tai yra iki šiol griežčiausias Teherano įspėjimas po virtinės vasarą nutikusių paslaptingų atakų ir incidentų, įvykusių po to, kai žlugo 2015 metais Irano ir didžiųjų pasaulio valstybių pasirašytas susitarimas dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Jis paskelbtas praėjus kiek daugiau nei metams po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vienašališkai išvedė Ameriką iš šio tarptautinio susitarimo ir grąžino Iranui skaudžias ekonomines sankcijas.       

M. J. Zarifo pareiškimas, panašu, yra atsakas JAV valstybės sekretoriui  Mike'ui Pompeo (Maikui Pompėjui), kuris trečiadienį skrisdamas į Saudo Arabiją minėtas atakas prieš karalystės naftos pramonės infrastruktūra pavadino „karo aktu“.  

Televizijos CNN paklaustas, kokios būtų JAV arba Saudo Arabijos smūgio pasekmės, Irano užsienio reikalų ministras atsakė: „Totalinis karas.“

„Nė nemirktelėję ginsime savo šalį“, – sakė jis. 

M. J. Zarifas taip pat apkaltino Irano priešininkes karo agitacija. 

„Karo aktas“ ar KARO AGITACIJA?“ - sakoma ketvirtadienį paskelbtoje M. J. Zarifo „Twitter“ žinutėje, turint omenyje M. Pompeo pareiškimą.

M. Pompeo Džidoje susitiko su Saudo Arabijos de facto valdytoju sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu) aptarti šeštadienio atakų prieš didžiausią Saudo Arabijoje ir pasaulyje naftos apdorojimo įmonę ir vieną naftos telkinį.

Atsakomybę už bepiločių skraidyklių ir sparnuotųjų raketų smūgį prisiėmė Teherano palaikomi Saudo Arabijos pietinio kaimyno Jemeno husių sukilėliai, tačiau Vašingtonas tvirtina, kad puolimą surengė Iranas.  

M. Pompeo šias atakas pavadino „beprecedentėmis“. 

„JAV stovi petys į petį su #SaudoArabija ir palaiko jos teisę į savigyną“, – parašė M. Pompeo tviteryje po susitikimo su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu.  

„Irano režimo grėsmę keliantis elgesys nebus toleruojamas“, – pažymėjo valstybės sekretorius.   

M. Pompeo išsamiau to nekomentavo. Prezidentas D. Trumpas nėra aiškiai pasakęs, ar duos nurodymą JAV kariuomenei surengti atsakomąjį smūgį. Trečiadienį jis pranešė, kad dėl atakų sugriežtins finansines sankcijas Teheranui, jau patiriančiam didelį JAV ekonominį spaudimą. Tačiau daugiau jokių detalių prezidentas nepateikė.  

M. Pompeo ketvirtadienį iš Džidos išvyko į Jungtinius Arabų Emyratus susitikti su įtakingu Abu Dabio sosto įpėdiniu šeichu Mohammed bin Zayed Al Nahyanu (Mohamedu bin Zajedu Nahjanu). JAE yra artimas Saudo Arabijos sąjungininkas ir prisijungė prie Rijado vadovaujamos tarptautinės koalicijos, kovojančios su husių sukilėliais Jemene. 

Ketvirtadienį JAE paskelbė, kad po atakos prieš Saudo Arabijos naftos pramonės infrastruktūrą prisijungė prie JAV vadovaujamos koalicijos, suburtos užtikrinti naftą gabenančių laivų saugumą Hormūzo sąsiauryje.  

Valstybinė naujienų agentūra WAM citavo JAE užsienio reikalų ministerijos atstovo Salemo al Zaabi (Salemo Zaabio) pareiškimą, kad JAE prisijungė prie koalicijos siekdami „užtikrinti pasaulio energetinį saugumą ir nenutrūkstamą energijos išteklių tiekimą pasaulio ekonomikai“.    

Saudo Arabija prieš šios koalicijos prisijungė trečiadienį. Misijoje taip pat dalyvauja Australija, Bahreinas ir Jungtinė Karalystė.  

M. Pompeo tviteryje padėkojo JAE ir Saudo Arabijai už sprendimą prisijungti prie koalicijos. 

„Pastarieji įvykiai išryškino, kaip svarbu užtikrinti pasaulio prekybos ir laivybos laisvės apsaugą“, – parašė jis. 

JAV subūrė koaliciją po išpuolių prieš naftos tanklaivius, dėl kurių Vašingtonas apkaltino Iraną, taip pat po to, kai Iranas tame regione sulaikė kelis tanklaivius. Iranas neigia savo atsakomybę dėl sprogimų tanklaiviuose, nors atakos buvo surengtos Teheranui pagrasinus nutraukti naftos eksportą iš Persijos lankos regiono.    

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: