2019.09.17 17:18 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkija mini sovietų pajėgų įsiveržimo 80-ąsias metines

Vilnius, rugsėjo 17 d. (BNS). Lenkijoje antradienį minimos Sovietų Sąjungos pajėgų įsiveržimo Antrojo pasaulinio karo pradžioje 80-osios metinės, o prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, kad jo šalis privalo išmokti istorijos pamokas ir turėti patikimų sąjungininkų, kad tokie įvykiai nebepasikartotų, pranešė lenkų visuomeninis radijas.
    
1939 metų rugsėjo 17-ąją paryčiais sovietų pajėgos įžengė į Lenkijos rytines teritorijas pagal slaptą susitarimą su nacistine Vokietija, užpuolusia Lenkiją rugsėjo tų metų rugsėjo 1-ąją.

Tokiu būdu Lenkijos pajėgos atsidūrė tarp nacių, puolančių iš vakarų ir šiaurės, bei sovietų, judančių iš rytų.

Per šią invaziją sovietai paėmė į nelaisvę apie 250 tūkst. lenkų karių. Daugelis vėliau jų buvo sušaudyti per vadinamąsias Katynės žudynes.

Sovietų Sąjungos okupuotose ir aneksuotose teritorijose, vėliau tapusiose dabartinių Baltarusijos ir Ukrainos dalimis, buvo pradėti masiniai gyventojų trėmimai. Kaip rodo kai kurie vertinimai, iki 1,5 mln. lenkų buvo išvežti į Sovietų Sąjungos gilumą, daugiausiai Sibirą ir Kazachstaną.

„Suplėšyta totalitarinių galybių“

Per Varšuvoje surengtą vainikų padėjimo ceremoniją A. Duda sakė, kad Lenkija Antrojo pasaulinio karo pradžioje buvo „suplėšyta dviejų totalitarinių galybių“ – nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos.

Jis pridūrė, kad „šimtai tūkstančių, milijonai lenkų buvo nužudyti ir ištremti sovietų į Rusijos Sibiro gilumą“.

A. Duda pabrėžė, kad vienas iš sovietų agresijos padarinių buvo Katynės žudynės, per kurias NKVD sušaudė daugiau kaip 20 tūkst. lenkų karininkų.

Prezidentas sakė, kad po sovietų įsiveržimo Lenkija visišką laisvę atgavo tik 1993-aisiais, kai šalį paliko „paskutinysis sovietų karys“.

A. Duda pabrėžė, kad tragiškos istorijos datos turi būti atmenamos ir kad „iš jų turi būti pasimokyta ieškant sąjungininkų”.

„Tikiu, kad mūsų dienomis tokių sąjungininkų turime, – kalbėjo jis. – Esame Šiaurės Atlanto aljanso nariai, esame Europos Sąjungos nariai. Taigi, esu įsitikinęs, kad tai, kas nutiko 1939-ųjų rugsėjį, niekada nebepasikartos mūsų istorijoje, kad kursime saugią, stiprią valstybę, pajėgsiančią apginti savo piliečius.“

 
 

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: