2019.09.17 16:37 |Kategorija:  Cover news with delay

„Klaipėdos nafta“ pasiruošusi bendradarbiauti su Baltarusija

Vilnius, rugsėjo 17 d. (BNS). Valstybės valdoma naftos ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė „Klaipėdos nafta“ pakartojo savo poziciją, kad yra pasiruošusi bendradarbiauti su Baltarusija, jeigu ši šalis nuspręstų importuoti naftą per Lietuvos uostamiestį. 

„KN („Klaipėdos nafta“ – BNS) yra pasirengusi bendradarbiauti su naftą ir įvairius naftos produktus importuojančiais ir eksportuojančiais klientais iš Baltarusijos, jei atsirastų tokio bendradarbiavimo paklausa“, – BNS atsiųstame komentare teigia laikinasis bendrovės generalinis direktorius, Naftos verslo direktorius Darius Šilenskis. 

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį pareiškė, kad Lietuva ir Lenkija svarsto projektus, kurie galėtų padėti sumažinti Baltarusijos energetinę priklausomybę nuo Rusijos. Jis sakė šį klausimą aptaręs su Vilniuje viešinčiu Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu).

„Kalbėjome, kaip galima mažinti Baltarusijos energetinę priklausomybę nuo Rusijos, ir tam tikri sprendimai ir projektai yra aptarti“, – bendroje spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis.

Konkrečių projektų jis neįvardijo, tačiau užsiminė, kad svarstoma apie energijos šaltinių diversifikavimą išnaudojant Lietuvos infrastruktūrą. 

„Klaipėdos nafta“ savo ruožtu teigia, kad jos terminalas yra vienas pajėgiausių jūrinių naftos terminalų visame Baltijos jūros regione, o su šiemet papildyta infrastruktūra gali sėkmingai atlikti naftos produktų eksporto ir saugojimo paslaugas, o kartu ir teikti žaliavos naftos perdirbimui importo paslaugas. Bendrovė teigia šiemet įgyvendinusi antrąjį investicinį etapą naftos talpyklų parke Klaipėdoje. 

„KN ir Baltarusijos naftos produktų eksportuotojų bendradarbiavimas vyksta daugiau nei 10 metų. Per šį laikotarpį ne tik teikėme klientams visų svarbiausių naftos produktų eksporto rūšių krovos paslaugas, bet ir padėjome importuoti žaliavas, įskaitant žaliavinę naftą, abiem Baltarusijos perdirbimo įmonėms“, – aiškino D. Šilenskis. 

„Klaipėdos nafta“ dar liepą, pristatydama savo veiklos rezultatus, teigė neatmetanti galimybės importuoti naftą Baltarusijos perdirbimo gamykloms, jeigu sulauktų tokio pasiūlymo.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka šį mėnesį vėl pareiškė, kad jo šalis galėtų pradėti naftos importą per Lenkiją ir Baltijos valstybes, jei su Rusija nepavyks susitarti dėl mokesčių.

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: