2019.09.12 11:21 |Kategorija:  Cover news with delay

Širvintų rajono savivaldybei gresia tiesioginis valdymas (papildytas)

papildyta Ž. Pinskuvienės komentaru, papildymai nuo 5 pastraipos

Vilnius, rugsėjo 12 d. (BNS). Širvintų rajono savivaldybei gresia tiesioginis valdymas – šį klausimą  artimiausiu metu turės spręsti Vidaus reikalų ministerija.

Anot Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje Juliaus Arlausko, per įstatymų nustatytą terminą savivaldybėje nebuvo paskirtas Etikos komisijos pirmininkas. Pagal įstatymus, jį siūlo opozicija.

„Buvo kreipimaisi į Širvintų savivaldybę ir kadangi per keturis posėdžius nepavyko to padaryti, informavome Vyriausybę apie susidariusią situaciją. O Vyriausybė savo ruožtu teikia klausimą Vidaus reikalų ministerijai. Ministerija dabar turi spręsti dėl laikino tiesioginio valdymo įvedimo, ar yra poreikis, ar ne“, – BNS ketvirtadienį sakė J. Arlauskas.

Anot jo, Vyriausybė raštą ministerijai perdavė trečiadienį.

Jis sako nepamenantis tokios situacijos per savo darbo praktiką.

Teisės aktai numato, kad tiesioginis valdymas savivaldybės teritorijoje gali būti laikinai įvedamas, jeigu savivaldybės taryba per nustatytą laiką nesudaro Vietos savivaldos įstatyme nustatytų savivaldybės tarybos komisijų ar nepaskiria šių komisijų pirmininkų.

Merė Živilė Pinskuvienė BNS teigė, kad politikai nepatvirtino dviejų opozicijos siūlytų kandidatų suabejojus jų tinkamumu: konservatorius Virgilijus Sarpauskas yra deklaravęs, jog buvo teistas už vagystę, o socialdemokratė Ana Kuznecovienė pripažinta pažeidusi viešų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, nes laiku nedeklaravo interesų. 

„Etikos komisijos pirmininkas nėra patvirtintas – aš juos kiekvieną posėdį teikiu, bet tarybos nariai neprabalsuoja. Tarybos nario mandatas yra laisvas, kaip ir Seimo nario, o opozicija, manau, turėtų galbūt atsakingiau parinkti kandidatą. Taigi Širvintos turi ruoštis naujiems mero ir tarybos narių rinkimams“, – tvirtino merė.

Anot jos, V. Sarpauskas be kita ko nėra Etikos komisijos narys, tad pagal tarybos reglamentą net negalėjo būti siūlomas vadovauti komisijai. 

Ž. Pinskuvienė savivaldybėje turi 15 savo komiteto „Už sėkmingą Širvintų kraštą“ atstovų daugumą iš 21 tarybos nario. Opozicijoje yra 6 politikai: po vieną Darbo partijos, konservatorių ir socialdemokratų atstovą bei du valstiečiai.

Ji žada vėl siūlyti opozicijos kandidatą į Etikos komisijos vadovus rugsėjo 30-ąją vyksiančiame posėdyje.

„Aš penktą kartą teiksiu šį klausimą. Bet net Vyriausybės atstovas laiške ministrui pirmininkui yra parašęs, kad taryba balsavo prieš merės teiktą opozicijos siūlomą kandidatą. Suprantu, jei neteikčiau piktybiškai... Bet aš teikiu“, – tvirtino merė. 

Autorius: Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55