2019.09.12 08:28 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Mirė Tongos demokratijos pionieriumi vadinamas premjeras A. Pohiva

Velingtonas, rugsėjo 12 d. (AFP-BNS). Tongos premjeras Akilisi Pohiva (Akilisis Pohiva), kurio sveikata jau daug metų buvo silpna, mirė Oklando ligoninėje, ketvirtadienį paskelbė Naujosios Zelandijos pareigūnai, kurie šį 78 metų valstybininką vadino Tongos demokratijos pionieriumi.

A. Pohiva iš savo Ramiojo vandenyno regiono karalystės trečiadienį buvo atskraidintas į Naująją Zelandiją gydyti plaučių uždegimo, o jo biuras paskelbė pareiškimą, kuriuo ragino žmones melstis už jį.

Naujosios Zelandijos vyriausybės narys Kelvinas Davisas (Kelvinas Deivisas) sakė, kad A. Pohiva mirė ketvirtadienį ryte.

„Pohiva buvo vienas iš Ramiojo vandenyno regiono vyresniųjų valstybininkų ir didelis Naujosios Zelandijos draugas, – parlamentui Velingtone sakė K. Davisas. – Jis buvo gynėjas, jis buvo aktyvistas, bet dar svarbiau, kad jis kovojo už šalies teises ir demokratiją.“

A. Pohiva, buvęs istorijos mokytojas, kovą už demokratiją pradėjo 8-ojo dešimtmečio viduryje, kai Tonga buvo absoliutinė monarchija, kurioje dominavo karališkoji šeima ir kilmingieji.

„Tongoje šis vyras buvo demokratijos švyturys, – parlamentui sakė partijos „New Zealand First“ politikas Shane'as Jonesas (Šeinas Džounsas). – Jis ne tik buvo apkaltintas išdavyste, jis buvo puldinėjamas dėl savo įsitikinimų. Jis iškilo į premjero postą ir į Tongos politinę kultūrą įnešė teisingumo.“

A. Pohiva 1987-aisiais buvo išrinktas į parlamentą, o 2014-aisiais tapo premjeru, kai reformos suteikė paprastiems rinkėjams svaresnį žodį dėl vyriausybės.

Karalius Tupou VI (Tupus VI) 2017 metais jį faktiškai atleido iš pareigų paleisdamas parlamentą ir sušaukdamas pirmalaikius rinkimus, bet A. Pohiva buvo toks populiarus, kad priešingai prognozėms laimėjo antrą kadenciją.

Nepaisydamas silpnos sveikatos jis aktyviai dirbo, o praėjusį mėnesį dalyvavo Ramiojo vandenyno salų forume Tuvalu, kur ragino imtis skubių veiksmų dėl klimato kaitos.

A. Pohiva buvo vedęs, turėjo septynis vaikus.

Tongos žiniasklaida pranešė, kad po jo mirties neribotam laikui sustabdytas karalystės parlamento darbas.

Redaktorius: Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: