2019.08.24 17:54 |Kategorija:  Cover news with delay

Protestuotojai pasitiko į G-7 forumą susirinkusius lyderius (atnaujintas)

Bjaricas, Prancūzija, rugpjūčio 24 d. (AFP-BNS). Daugiau nei 9 tūkst. protestuotojų šeštadienį dalyvavo eisenoje per Prancūzijos ir Ispanijos sieną, Didžiojo septyneto (G-7) šalių lyderiams atvykus į viršūnių susitikimą Bjarice vos kelios valandos po policijos susirėmimų su aktyvistais.

Tūkstančiai antikapitalistų, aplinkosaugos gynėjų ir prieš globalizaciją nusistačiusių grupių aktyvistų nuo pirmadienio plūstą į Prancūzijos pietvakarius dalyvauti protesto akcijose, kurios, jų teigimu, bus taikios.

Bjaricas pritraukia daug turistų ir dabar mėgautųsi įprastu vasariniu bumu, tačiau dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir kitų pasaulio lyderių atvykimo trijų dienų derybų, į kurortą šiuo metu neįleidžiami lankytojai. 

„Valstybių vadovai: veikite jau dabar, Amazonija dega!“ – buvo užrašyta ant vieno plakato, turint omeny gaisrus, siautėjančius pasaulio didžiausiuose atogrąžų miškuose, Prancūzijos pakrantėje esančiame Handajaus miestelyje po giedru mėlynu dangumi susirinkus didžiuliai miniai.

Mojuodami tūkstančiais vėliavų, skanduodami šūkius ir mušdami būgnais, aktyvistai žygiavo per Bidasoa upę, Ispanijos Iruno miestelio link.

Tarp eisenos dalyvių buvo net grupė protestuotojų tradiciniais baskų piemenų drabužiais, mojavusių daugybe raudonų, baltų ir žalių baskų vėliavų.

Per akciją, kuri baigėsi apie 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku, neįvyko jokių rimtų incidentų, iš įvykio vietos pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Vis tik vietos valdžia atidžiai stebi padėtį: į Bjaricą iki šiol neįleidžiami aktyvistai, o kaimyniniame Bajonos miestelyje buvo mobilizuotos gausios policijos pajėgos, siekiant neprileisti demonstrantų.

Naktį į šeštadienį buvo sulaikyti 17 žmonių, o keturi policininkai buvo nesunkiai sužeisti, kilus susirėmimams Iriūnėje, esančios netoli Ispanijos sienos ir maždaug už 25 km į pietus nuo kurorto.

„Norėčiau paraginti elgtis ramiai ir būti vieningiems“, – pabrėžė Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), kreipdamasis į tautą likus vos kelioms valandoms iki viršūnių susitikimo, per kurį lyderiai ruošiasi aptarti krizę Amazonėje bei kitas rimtas pasaulines problemas, pradžios.

„Nesugebėsime išspręsti visų šių rimtų iššūkių, jei neveiksime išvien“, – pridūrė jis.

Viršūnių susitikimas bet kokiu atveju bus įtemptas, atsižvelgiant į D. Trumpo politikos kurstamą įtampą Vakarų šalių santykiuose, tačiau virš Amazonijos atogrąžų miškų besiveržiantys dūmai forumui uždavė dar niūresnį toną.

„Amazonija dega – tai visiems kelia susirūpinimą“, – penktadienį tinklapiui „Konbini“ sakė E. Macronas.

Jis yra tarptautinio spaudimo Brazilijos prezidentui Jairui Bolsonaro (Žairui Bolsonaru) priešakyje ir pagrasino, kad Paryžius blokuos pastangas ratifikuoti svarbų ES ir Lotynų Amerikos prekybos sutartį.

Prancūzų lyderis paragino surengti iki pirmadienio truksiančio G-7 forumo kuluaruose skubų pasitarimą, siekiant rasti „konkrečių priemonių“ krizei išspręsti.

„Mėginsime visus mobilizuoti, siekdami kaip įmanoma greičiau surinkti lėšų miškų atželdymui“, – penktadienį patikino E. Macronas.

Gausios policijos pajėgos

Penktadienio naktį įvykusi konfrontacija kilo aktyvistams pamėginus neprileisti policijos prie vietovės, kur jie buvo įrengę stovyklą, o pareigūnams panaudojus ašarines dujas ir gumines kulkas, kad išvaikytų protestuotojus, pranešė AFP korespondentai.

Anksčiau penktadienį policija neleido keliems šimtams demonstrantų pasiekti žiedinės sankryžos, esančios Bjaricą su Ispanijos miesteliu jungiančiame kelyje.

Prancūzija mobilizavusi per 13 tūkst. policininkų ir žandarų, kuriems pavesta palaikyti saugumą, jei viršūnių susitikimą, kaip nuogąstaujama, mėgins sutrikdyti radikaliosios antikapitalistų, anarchistų ir Prancūzijos antivyriausybinio „geltonųjų liemenių“ judėjimo aktyvistų grupės.

Tačiau demonstrantai tikina, kad jų rengiamos akcijos bus taikios.

„Svarbu parodyti, kad žmonės yra mobilizuoti ir nepriima pasaulio, kurį jie mums siūlo“, – sakė 47 metų Elise Dilet (Eliz Dilė) iš baskų antiglobalizacijos organizacijos „Bizi“.

„Norime, kad eisena būtų visiškai taiki ir nors nerimaujame dėl peštynių, dėjome visas pastangas, kad jų neįvyktų“, – pridūrė ji.

Kalėjimas vokiečių aktyvistams

Artėjus viršūnių susitikimui Prancūzijos valdžia ėmėsi virtinės beprecedenčių saugumo priemonių. Pavyzdžiui, Bjarico vaizdingame Gran Plažo paplūdimyje buvo uždrausta lankytis visiems, išskyrus akreditaciją turinčius asmenis ir pačius delegatus.

Anksčiau šią savaitę policija suėmė tris jaunus aktyvistus iš Vokietijos, nešiojusius ašarinių dujų kanistrą, ledo kirtiklį ir veržliarakčius bei turėjusius dokumentų, „susijusių su kraštutinės kairės“ tematika, informavo prokurorai.

Jaunuoliams buvo apkaltinti planais griebtis smurto ir nuteisti kalėti kelis mėnesius. Jiems taip pat buvo uždrausta grįžti į Prancūziją.

Ruošiantis neramumams Prancūzijoje taip pat buvo įsteigtas specialusis magistratų teismas, kuriame dirba 17 prokurorų bei 70 advokatų ir kurio sulaikymo kamerose gali tilpti iki 300 potencialių pažeidėjų.

Pirmadienį taip pat buvo neilgam sulaikyti penki žmonės, raginę pulti viešbutį, kur viršūnių susitikimo metu ketina apsistoti policininkai.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05