2019.08.18 14:36 |Kategorija:  Cover news with delay

Dešimtys tūkstančių žmonių susirinko į mitingą Honkonge (papildytas)

Honkongas, rugpjūčio 18 d. (AFP-BNS). Dešimtys tūkstančių Honkongo demokratijos aktyvistų sekmadienį surengė didelį mitingą, siekdami miesto vadovams parodyti, kad, nepaisant didėjančio smurto ir vis atviresnių Pekino įspėjimų, jų protesto judėjimas vis dar sulaukia plačios visuomenės paramos. 

Jau dešimt savaičių besitęsiančios demonstracijos sukėlė krizę Honkonge – tarptautiniame finansų centre. Kadaise stabilumu garsėjusį miestą stebina juodai apsirengusių protestuotojų gatvių mūšių su riaušių policija vaizdai. 

Komunistų valdomos Kinijos retorika protestuotojų atžvilgiu vis griežtėja. Kinų valdžios teigimu, smurtaujančių protestuotojų, sudarančių demonstruotojų mažumą, veiksmai prilygsta „terorizmui“. 

Nepaisant beveik kas vakarą vykstančių susirėmimų su policija, judėjimui kol kas nepavyko gauti Pekino ar nerinktos miesto vadžios nuolaidų.  

Antradienį protestuotojai Honkongo tarptautiniame oro uoste neleido keleiviams įsėsti į lėktuvus, o vėliau užpuolė du šnipinėjimu Kinijai apkaltintus vyrus.  

Tokie vaizdai pakenkė kampanijai, iki tol daugiausia nukreiptai prieš policiją ar valdžios institucijas, ir kai kurias protestuotojų grupes paskatino atsiprašyti.  

Sekmadienio mitingas, prasidėjęs Viktorijos parke, vertinamas kaip bandymas sugrįžti prie protesto naratyvo. 

Pasak renginį organizavusio Pilietinių žmogaus teisių forumo (CHRF), tai – „racionali, nesmurtinė“ demonstracija. Ši organizacija buvo pagrindinė birželį ir liepą įvykusių šimtatūkstantinių mitingų varomoji jėga. 

Policija davė leidimą surengti sekmadienio mitingą, bet uždraudė planuotas eitynes.  

Nepaisydami šio draudimo, protestuotojai sekmadienio popietę užtvindė gatves ir pliaupiant lietui praėjo centrine salos dalimi. 

„Jei Pekino ir Honkongo taktika yra laukti, kol mūsų judėjimas žlugs, jie klysta, mes nepasiduosime“, – žurnalistams sakė CHRF atstovė Bonnie Leung (Boni Liung).

Kinijos propagandos aparatas pasinaudojo pastarosiomis savaitėmis prasiveržusiu smurtu: valstybinėje žiniasklaidoje pasipylė smerkiantys straipsniai, nuotraukos ir vaizdo įrašai.  

Svaidosi kaltinimais

Valstybinė žiniasklaida parodė kinų karius ir šarvuotąsias pėstininkų kovos mašinas netoli Honkongo administracinės ribos esančiame Šendženo mieste. Tokie vaizdai Jungtines Valstijas paskatino įspėti Pekiną nesiųsti kariuomenės į Honkongą.

Apžvalgininkų teigimu, kinų saugumo pajėgų įsikišimas suduotų milžinišką smūgį Kinijos reputacijai ir ekonomikai.

Tačiau Honkongo policijos pajėgos susiduria su didžiuliu spaudimu. Pareigūnams tenka malšinti minios žaibiškai surengtus protestus, o socialiniuose tinkluose gausu kritikos policijai dėl „kieto“ elgesio: ašarinių dujų ir guminių kulkų panaudojimo, demonstruotojų mušimo.

„Manau, policijos elgesys yra visiškai netinkamas. Apie tai gali spręsti iš daugybės paskelbtų vaizdo įrašų," –  naujienų agentūrai AFP sakė protestuotojas Jamesas Leungas (Džeimsas Liungas).

Kiti pripažįsta, jog prieš policiją prasiveržęs smurtas judėjimą už demokratiją nukreipė nepatogia linkme.  

„Kai kurie išreiškia kraštutines pažiūras, – AFP sakė mitingo dalyvis 30-metis Ray Chengas (Rėjus Čengas). – Bet mes daug kartų mėginome taikius būdus. Tikrai tikiuosi, kad valdžia mus išklausys.“  

Beprecedentė krizė

Beprecedentę politinę krizę išprovokavo visuomenės nepritarimas planuotam ekstradicijos į žemyninę Kiniją įstatymui. Vėliau protestai peraugo į platesnį judėjimą dėl demokratinių teisių pusiau autonominiame mieste. 

Pagal 1997 metų susitarimą su Didžiąja Britanija dėl Honkongo grąžinimo, autoritarinė Kinija sutiko leisti buvusiai britų kolonijai išlaikyti unikalias laisves. 

Vis dėlto daugelis honkongiečių mano, kad šios laisvės yra atimamos, ypač po to, kai Kinijoje į valdžią atėjo griežtosios linijos šalininkas prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

Ekstradicijos įstatymo projektas buvo sustabdytas, tačiau Pekinas ir Honkongo lyderė Carrie Lam (Keri Lam) neparodė jokio noro patenkinti pagrindinius protestuotojų reikalavimus, tokius kaip atlikti tyrimą dėl smurtinių policijos veiksmų, visiškai atsisakyti minėto įstatymo ir pritaikyti amnestiją. 

Pekinas spaudžia Honkongo verslą vykdyti valdžios reikalavimus ir pasmerkti protestuotojus. 

Penktadienį Honkongo oro bendrovė „Cathay Pacific“ netikėtai pranešė apie generalinio direktoriaus Ruperto Hoggo (Ruperto Hogo) atsistatydinimą. Įmonė sulaukė griežtos kritikos iš Pekino, nes kai kurie jos darbuotojai palaikė protestus už demokratiją. 

Kitą dieną „Didysis ketvertas“ – keturios didžiausios tarptautinės audito ir konsultacijų paslaugų firmos – suskubo atsiriboti nuo viename laikraštyje neva jų darbuotojų paskelbto skelbimo, kuriame jie reiškia paramą protestams.

[email protected], Vertimų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 09:59
Užsienio naujienos 2024.03.28 09:59
2024.03.28 09:23
Lietuvos politika 2024.03.28 09:23
2024.03.28 07:02
Kriminalai 2024.03.28 07:02

Trečiadienis, kovo 27

2024.03.27 17:23
Užsienio naujienos 2024.03.27 17:23
2024.03.27 15:45
Lietuvos politika 2024.03.27 15:45
2024.03.27 15:36
Įvairenybės, kultūra 2024.03.27 15:36