2019.07.23 18:33 |Kategorija:  Cover news with delay

Ispanijos premjeras pralaimėjo pirmąjį parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo (papildytas)

Madridas, liepos 23 d. (AFP-BNS). Kadenciją baigiantis Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) antradienį pralaimėjo pirmąjį po rinkimų parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo, potencialiems sąjungininkams praradus kantrybę per derybas dėl jo pasilikimo valdžioje.

Parlamente, turinčiame 350 vietų, iš viso 124 įstatymų leidėjai balsavo už P.  Sanchezą, 170 – prieš jį, o dar 52 susilaikė. Kiti keturi balsai priklauso nuo pareigų nušalintiems parlamentarams, todėl premjeras toli gražu nesugebėjo užsitikrinti absoliučios daugumos, reikalingos, kad jis atsilaikytų per šios savaitės pirmąjį balsavimą.

Antras, lemiamas balsavimas numatytas ketvirtadienį po pietų. Iki to laiko P. Sanchezui reikia pasiekti koalicijos susitarimą su kraštutinių kairiųjų partija „Podemos“, kuri kažkada buvo jo nesutaikoma priešininkė.

Šiuo metu P. Sanchezas laikinai eina premjero pareigas. Per visuotinius rinkimus balandžio mėnesį jo partija gavo daugiausiai balsų ir 123 vietas parlamente, bet tai nesudaro daugumos, todėl jis yra priverstas ieškoti paramos.

Jei jam pavyks suformuoti koalicinę vyriausybę, ji būtų pirmoji tokia Ispanijoje po diktatūros.

Per pirmadienio ir antradienio debatus prieš šios savaitės privalomus parlamento balsavimus „Podemos“ ir regioninės partijos, galinčios paremti P. Sanchezą, kaltino jį nebandant užmegzti ryšio su potencialiais sąjungininkais, nors jam reikalinga jų pagalba.

„Žaidžiate pokerį“

Per antrą balsavimą ketvirtadienį reikės tik paprastos balsų daugumos.

Su „Podemos“ 42 parlamentarų ir mažų regioninių partijų kelių deputatų parama P. Sanchezas galėtų laimėti.

Tačiau turint omenyje šių potencialių sąjungininkų pyktį, jų parama neatrodo užtikrintas dalykas.

P. Sanchezo Socialistų partija su „Podemos“ derasi jau keli mėnesiai ir tik neseniai nenoromis sutiko formuoti su ja koalicinę vyriausybę.

Tačiau „Podemos“ lyderis Pablo Iglesias (Pablas Iglesijas) pirmadienį per debatus parlamente piktai užsipuolė P. Sanchezą.

Jis apkaltino socialistus atsisakant skirti jo partijai bent kiek reikšmingų postų ir norint, kad ji būtų „vien tik dekoras“ vyriausybėje.

Per antradienio balsavimą „Podemos“ įstatymų leidėjai susilaikė.

Tuo tarpu katalonų separatistų partija ERC kaltino P. Sanchezą neatsakingumu, nes jis esą nenori su niekuo derėtis.

ERC taip pat kritikavo jį dėl to, kad jis savo pirmadienio kalboje parlamentui nepaminėjo separatistinės krizės Katalonijoje.

Anksčiau ERC sakė, kad nestos P. Sanchezui skersai kelio, nors jie nesutaria, kaip spręsti šią krizę.

Tačiau ERC lyderis parlamente Gabrielis Rufianas sakė: „Jausmas toks, kad jūs žaidžiate pokerį su šimtų tūkstančių žmonių, balandžio 28-ąją ėjusių balsuoti, viltimis.“

ERC antradienį balsavo prieš P. Sanchezą.

Aitoras Estebanas (Aitoras Eštebanas) iš Baskų nacionalistų partijos (EAJ) sakė, kad socialistai pastarąsias kelias savaites net nepalaikė su jais ryšio.

„Jie laikė savaime suprantamu dalyku, kad mūsų balsas bus teigiamas, – sakė jis. – Tai jūs turėtumėte ieškoti aljansų.“

EAJ taip pat susilaikė per antradienio balsavimą.

Jei P. Sanchezas neužsitikrins reikalingų balsų, jis turės dar du mėnesius sprendiniui surasti, o jei nepavyks ir per tą laikotarpį, Ispanijoje bus surengti nauji visuotiniai rinkimai.

„Tai, ką matome Ispanijos politikoje, iš esmės yra natūrali įtampa, kylanti politinei sistemai pereinant nuo seno veikimo būdo (vienos partijos vyriausybės) prie to, kas atrodo kaip naujoji norma (koalicinės vyriausybės)", – sakė analitikas Alfonso Velasco (Alfonsas Velaskas) iš britų žurnalo „The Economist“ analitinio padalinio „Economist Intelligence Unit“.

„Ispanijai gali reikėti dar vienų rinkimų, kad politikai susitaikytų su naująja realybe“, –pridūrė jis.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57