2019.03.05 14:00 |Kategorija:  Cover news with delay
Žuvys kruviname akvariume. „Tuščių narvų“ nuotr.

Gyvūnų teisių gynėjai ragina prekybos tinklus nutraukti prekybą gyva žuvimi

Vilnius, kovo 5 d. (BNS). Gyvūnų teises ginanti nevyriausybinė organizacija „Tušti narvai“ antradienį paragino prekybos tinklus „Maxima“, „Rimi“ ir „Iki“ nutraukti prekybą gyva žuvimi dėl šiurkščių pažeidimų.

Prekybininkų atstovai keisti tvarkos nežada ir tikina, kad fiksuojami tik pavieniai nusižengimai.

Sužalotos žuvys

„Tuščių narvų“ atstovai teigia gruodį šventiniu laikotarpiu užfiksavę krauju nusidažiusius akvariumus, žaizdotas, leisgyves ar išvis negyvas žuvis, kai kuriose parduotuvėse žuvys buvo laikomos kibiruose kruviname vandenyje arba dėžėse be vandens, o pirkėjams į maišelius įdedamos neapsvaigintos.

„Situacija negerėja, todėl manome, kad vienintelis būdas užtikrinti žuvų gerovę – nustoti jas pardavinėti gyvas. Daugybė Europos šalių tokios praktikos netaiko jau seniai, o kai kurie prekybos centrai taip pat nepardavinėja gyvų žuvų. Tą padarius ir kitiems prekybos tinklams, nieko nepraras nei pirkėjai, nei prekybos centrai, o gyvūnai nepatirs nereikalingų kančių“ – teigia organizacijos atstovas Mykolas Šermukšnis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pripažįsta, kad problemų yra. Per patikrinimą nuo gruodžio 21 iki sausio 3 dienos ši institucija užfiksavo dešimtis pažeidimų. 

„Šventiniu laikotarpiu gauti pranešimai dėl 42 prekybos vietų, buvo nustatyti pažeidimai trečdalyje šių parduotuvių, susiję su gyvūnų laikymu – padidintas žuvies laikymas akvariumuose, sumaišytos žuvys laikomos akvariumuose, didžiausias pažeidimas užfiksuotas – sužalotos žuvys“, – BNS sakė Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis.

Anot jo, baudos – nuo įspėjimų iki pusantro šimto eurų – jau skirtos arba dar bus skirtos prekybos tinklams, kurių parduotuvėse užfiksuoti pažeidimai. Anksčiau tarnybos specialistai yra siūlę iš viso nutraukti prekybą gyva žuvimi prekybos tinkluose, tačiau, pasak G. Blekaičio, visuomenė vis dar nori pirkti gyvą žuvį.

„Būtų teigiamas žingsnis, kad pati visuomenė nuspręstų nepirkti gyvos ir verslas prie to prisitaikytų“, – teigė specialistas.

Jis teigia, kad gyvos žuvies prekyba yra aiškiai reglamentuota – į prekybos tinklus negali patekti sužeista žuvis, nustatytas aiškus kiekis akvariumuose laikomos žuvies, deguonies lygis akvariumuose.

Prekybos tinklai: pažeidimai pavieniai

Prekybos tinklų atstovai teigia, kad šventiniu laikotarpiu, kai padidėja prekyba gyva žuvimi, „probleminių atvejų“ ir „minimalių pažeidimų“ gali pasitaikyti, tačiau tai daugiau išimtys nei taisyklės. 

„Pasitaiko, kad ypatingai intensyviu šventiniu periodu minimalių pažeidimų randama, tačiau tai yra tik pavieniai atvejai ir jie nėra mūsų tinklui būdinga tendencija. Paprastai pirkėjai gyvos žuvies kokybe būna patenkinti ir nusiskundimų nesulaukiame“, – BNS sakė prekybos tinklo „Maxima“ atstovas Paulius Stonis.

Anot jo, „Maxima“ gyvos žuvies pernai pardavė per 240 tūkst. vienetų arba 7 proc. daugiau nei 2017 metais, todėl atsisakyti tokios prekybos neketinama.

„Tam tikri probleminiai atvejai gali būti nebent pavieniai ir yra visiškos išimtys, tačiau imamės visų įmanomų priemonių ir griežtiname tiek vidinių procesų, tiek tiekėjų kontrolę, kad ir prieššventiniu laikotarpiu, kai vyksta ypač aktyvi prekyba gyva žuvimi, būtų užtikrintas žuvų laikymas tinkamomis sąlygomis“, – teigė „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė.

Anot jos, šiuo metu „Rimi“ prekybos tinklas svarsto galimybę pateikti alternatyvą gyviems karpiams.

Tuo metu „Iki“ tinklo naujose parduotuvėse akvariumai jau neįrenginėjami.

„Žuvies pardavimas ir gaudymas irgi yra atliekamas tik pagal nustatytus reikalavimus (...) Svarstome visas galimybes dėl prekybos gyva žuvimi, o naujose mūsų prekybos tinklo parduotuvėse akvariumų neįrenginėjame“, – teigia „Iki“ prekybos tinklo komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30