2018.05.31 13:46 |Kategorija:  Cover news with delay

Naujų tyrimų dėl CŽV kalėjimo Lietuvoje nereikia – premjeras (papildytas)

naujos 10-11 pastraipos

Vilnius, gegužės 31 d. (BNS). Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad naujų tyrimų dėl JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo Lietuvoje nereikia.

Taip jis kalbėjo Europos Žmogaus Teisių Teismui ketvirtadienį paskelbus, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė CŽV kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.

„Mūsų teisėsaugos institucijos nėra pabaigę tyrimų ir kol kas kalbėti apie dar kitus tyrimus nėra prasmės“, – žurnalistams Seime sakė premjeras.

Aiškinantis įtarimus dėl CŽV kalėjimo, Lietuvoje jau daugiau kaip ketverius metus vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną ir piktnaudžiavimo.

Šiame tyrime įtarimai niekam nepareikšti, jo metu buvo išsiųsti teisinės pagalbos prašymai į JAV, Lenkiją, Rumuniją ir kitas šalis. Daugiau duomenų teisėsauga neatskleidžia.

2009 metais tyrimą atlikęs Seimo komitetas nenustatė, ar į Lietuvą buvo atvežti CŽV sulaikyti asmenys, bet konstatavo, kad sąlygos pervežimui buvo.

Pasak premjero, Lietuva vertins galimybes skųsti EŽTT sprendimą teismo Didžiajai kolegijai.

„Jeigu galutinis ir neskundžiamas sprendimas toks būtų, tai, be abejo, reputacinė žala valstybei yra“, – tvirtino S. Skvernelis.

„Net ir pačius sunkiausius nusikaltimus padarę asmenys turi teisę į gynybą, į sąžiningą teismą, sąžiningą ikiteisminį tyrimą. Jų atžvilgiu negali būti taikomi metodai, kurie yra nesuderinami su žmogaus teisėmis ir laisvėmis“, – pridūrė jis.

S. Skvernelis Seime per Vyriausybės valandą sakė, kad po galutinio sprendimo bus galvojama ir apie kaltų asmenų atsakomybę.

„Kada turėsime galutinį sprendimą, aišku, tada kils ir atsakomybės klausimas. Jeigu taip būtų, tai paliečia ir valstybės prestižą“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas ketvirtadienį įpareigojo Lietuvą išmokėti 130 tūkst. eurų Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaida).

JAV pareigūnai skelbia, kad šis žmogus priklausė „Al Qaedai“ ir prisidėjo prie Rugsėjo 11-osios išpuolių. Šiuo metu jis yra kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Autorius: Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: