2017.07.07 08:16 |Kategorija:  Cover news with delay

Prieš G-20 viršūnių susitikimą Hamburge įsiplieskė audringi protestai

Hamburgas, liepos 6 d. (AFP-BNS). Taikūs protestai ketvirtadienį vakare, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) sudėtingo pirmojo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimo išvakarėse, virto smurtiniais, vokiečių policijai susirėmus su kaukėtais demonstrantais, protestavusiais prieš kapitalizmą ir mėčiusius akmenis bei butelius.

Hamburge buvo tikimasi taikios demonstracijos, kurioje turėjo dalyvauti apie 12 tūkstančių žmonių, protestuojančių prieš globalizaciją, bet policija apie tūkstantį kraštutinių dešiniųjų pažiūrų kovotojų išvaikė panaudojusi vandens patrankas ir ašarines dujas.

Per šiuos susirėmimus buvo sužeisti 76 policijos pareigūnai, naujienų agentūrai AFP sakė Hamburgo policijos atstovas.

„Policija tebepuolama“, – teigė jis.

Pareigūnai per garsiakalbius demonstrantams liepė nusiimti kaukes, tačiau į prašymą nereaguota ir buvo toliau svaidomi įvairūs daiktai. Taigi, policijai teko atskirti smurtaujančius protestuotojus nuo kitų, rašoma policijos „Twitter“ paskyroje.

„Deja įvyko pirmieji susirėmimai, turėjome imtis atitinkamų priemonių.“, – rašoma kitoje „Twitter“ žinutėje.

Vieni demonstrantai stengėsi kuo greičiau pasišalinti, kiti maištingai stengėsi užkirsti kelią vandens patrankoms ir riaušių policijai.

Policija „Twitter“ paskelbė nuotrauką, kurioje matyti degantis automobilis, ir pranešė, kad buvo daužomos parduotuvių vitrinos.

Protestai su šūkiu „Sveiki atvykę į pragarą“ po šių įvykių buvo atšaukti, bet tūkstančiai demonstrantų naktį toliau dalyvavo smulkesniuose susirėmimuose antrame pagal dydį Vokietijos mieste, praneša AFP.

Prognozuojama, kad apie šimto tūkstančių demonstrantų dalyvaus protestuose prieš ir per penktadienį prasidėsiantį dviejų dienų G-20 viršūnių susitikimą. Be kitų lyderių šiame renginyje dalyvaus D.Trumpas, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (Vladimiras Putinas) ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

Hamburge buvo sutelkta 20 000 policijos pareigūnų, paruošta šarvuotų automobilių, sraigtasparnių ir bepiločių orlaivių skirtų stebėjimui. Buvusioje statybinių medžiagų parduotuvėje įrengta 400 žmonių erdvė sulaikytiems protestuotojams.

„Karas, klimato kaita, išnaudojimas yra kapitalistinės sistemos, kuriai atstovauja G-20 ir kurią gina 20 tūkst. čia šiandien esančių policijos pareigūnų, pasekmės“, – AFP sakė demonstrantas Georgas Ismailas (Georgas Ismailas).

„Sveiki atvykę į pragarą“

Pastaraisiais metais tokie didžiulio masto renginiai kaip G20 buvo rengiami atokesnėse vietose, tačiau dėl logistinių priežasčių Vokietija renginį buvo priversta organizuoti viename pagrindinių miestų, kur yra didelis konferencijų centras ir daug viešbučių.

Hamburge siekiama išvengti tokių didžiulių susirėmimų, panašių į vykusius per Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikimą Genujoje 2001 metais ir naujos Europos centrinio banko būstinės atidarymą Frankfurte 2015 metais.

Hamburge paskelbta apie 30 demonstracijų, kurias organizuoja prieš globalizacija nusiteikę aktyvistai, gamtosaugos šalininkai, profsąjungos ir bažnytinės grupės.

Protestuotojų šūkis „Sveiki atvykę į pragarą“ yra „kovinga žinia, bet tuo pačiu simbolizuoja G-20 pasaulinę politiką, atsakingą už tokias pragariškas sąlygas kaip badas, karas ir klimato katastrofa“, – sakė pagrindinis demonstracijų organizatorius Andreas Blechschmidtas (Andrėjas Blechšmitas).

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: