2017.01.17 14:56 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Latvijos eksprezidentė Vykė-Freiberga kritikuojama dėl istorinėse kapinėse gauto sklypo šeimos kapui

Ryga, sausio 17 d. (BNS). Latvijoje kilo pasipiktinimo banga paaiškėjus, kad buvusi prezidentė Vaira Vykė-Freiberga gavo sklypą šeimos kapui prestižinėse sostinės kapinėse.

Kaip praėjusią savaitę pranešė laikraštis „Diena“, V.Vykė-Freiberga per tarpininkus gavo sklypą laidojimui istorinėse 1-osiose Miško kapinėse, netoli pirmojo Latvijos prezidento Janio Čakstės kapo.

Rygos miesto savivaldybės atstovai laikraštį „Diena“ patikino, kad gauti sklypą laidojimui 1-osiose ir 2-osiose Miško kapinėse apeinat nustatytą tvarką neįmanoma.

Kaip paaiškino savivaldybės Aplinkos ir būsto departamento Juridinio skyriaus vyriausiasis specialistas Krišas Noris, Pirmosios Miško kapinės turi dalinai uždarytų kapinių statusą.

Pati V.Vykė-Freiberga socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad ją nuliūdino kilęs triukšmas.

„Nejau reikia grįžti svetur, kur niekam nešautų į galvą mintis pavydėti žmogui kapo“, – retoriškai klausė buvusi valstybės vadovė.

1937 metais Rygoje gimusi V.Vykė-Freiberga baigiantis 1944-iesiems, kai prasidėjo antroji sovietų okupacija, kartu su tėvais pasitraukė į Vokietiją, tuo metu dar valdytą nacių.

Ten ji baigė latvių pradinę mokyklą pabėgėlių stovykloje Liubeke, kur mirė jos jaunesnė sesuo.

1949 metais šeima persikėlė į Kasablankos uostamiestį Prancūzijos Maroke, o 1954-aisiais įsikūrė Toronte, kur busima Latvijos prezidentė baigė vidurinę mokyklą.

Savo komentare V.Vykė-Freiberga rašo, kad 1938 metais mirusio jos tėvo jūrininko kūnas buvo įsuktas į Latvijos valstybės vėliavą ir nuleistas į Atlanto vandenyną.

Primena ji ir apie kitų savo artimųjų likimus – per bombardavimą žuvusį motinos brolį Andrį, Meklenburge mirusią seserį Marytę, 1966-aisiais gimusį sūnų, kuris mirė ir yra palaidotas Toronte.

„Mes jau įforminome dokumentus dėl urnos su jo pelenais parvežimo į Latviją, todėl laiku pradėjome ieškoti vietos šeimos kapui“, – rašo V.Vykė-Freiberga.

„Kaip dabar mums laidoti sūnų kape, kuris suterštas mūsų pačių tautos neapykantos, pavydo bei pykčio ir negi kaltinimų įvykdžius nusikaltimą?“ – klausia buvusi valstybės vadovė, šias pareigas ėjusi dvi kadencijas 1999-2007 metais.

Kovos su korupcija ir korupcijos prevencijos biuras pranešė, jog įvertins žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie tai, kad V.Vykė-Freiberga per tarpininkus gavo sklypą šeimos kapui 1-osiose Miško kapinėse.

Biuras sprendimą dėl būtinybės atlikti patikrinimą priims atsižvelgdamas į tai, kad V.Vykė-Freiberga jau nebėra valstybės tarnautoja, naujienų agentūrai BNS sakė jo atstovė Laura Duša.

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: