2016.10.17 17:30 |Kategorija:  Cover news with delay

Maltoje registruota „TMS Europe“ pradėjo teikti investicijų paslaugas Baltijos šalyse

Vilnius, spalio 17 d. (BNS). Europos ekonominėje erdvėje veikianti Maltoje registruota finansų maklerio įmonė „TMS Europe“ birželio mėnesį Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje pradėjo teikti investicinės paslaugas, įskaitant ir sandorius dėl kainų skirtumo (CFD) valiutomis, akcijų indeksais, žaliavomis, akcijomis, bei obligacijomis.

Lietuvos banko (LB) atstovų teigimu, „TMS Europe“ paslaugas Lietuvoje teikia neįsteigus filialo, todėl gali būti sudėtinga užtikrinti Finansinių paslaugų ir rinkų direktyvoje numatytą neprofesionaliųjų investuotojų apsaugą, be to, įmonės siūlomos CFD paslaugos yra labai rizikingos.

„Strateginis sprendimas pradėti aktyvią veiklą Baltijos šalyse buvo priimtas atsižvelgiant į įmonės patirtį ir turimas kompetencijas. Vidurio Europos regiono gyventojų investavimo stilius, finansinės galimybės, lūkesčiai bei toleruojamos investavimo rizikos laipsnis yra panašus, todėl suformavome optimalų, Lietuvos investuotojų poreikius atitinkantį paslaugų paketą nuo modernios „TMS Trader“ platformos iki unikalaus naujienų ir tyrimų portalo „TMS NonStop“, kuriame esančios analizės ir rinkų naujienos leis priimti pamatuotus investicinius sprendimus“, -  pranešime spaudai sakė „TMS Europe“ plėtros direktorius Lietuvoje Artūras Kampanas.

Anot jo, „TMS Europe“ investicines paslaugas turėtų įvertinti ir patyrę profesionalūs finansų rinkų prekiautojai, ir pradedantys savarankiškai investuoti.

„Mūsų tikslas – tapti ilgalaikiu savarankiškų investuotojų partneriu. „TMS Europe“ - tai nėra tik patogi prekybos platforma spekuliuoti valiutomis. Mums svarbus ryšys su klientu, todėl turime padalinį Lietuvoje, konsultantus, kurie pataria, kaip dirbti su sistema, kaip nuskaityti informaciją „TMS NonStop“ portale, išsirinkti tinkamą instrumentą ar diversifikuoti savo investicinį portfelį. Savo klientams paaiškiname riziką, kuri atsiranda naudojant didelį svertą ir teikiame kitas konsultacijas. Žinoma, galutinį sprendimą dėl sandorio priima pats investuotojas, o „TMS Europe“ įvykdo pavedimą greitai ir tiksliai“, - tvirtino A. Kampanas.

Pasak LB Finansinių paslaugų priežiūros skyriaus vyriausiosios specialistės Irenos Valiušaitienės, Maltos priežiūros institucijos pranešimas apie „TMS Brokers Europe“ ketinimą teikti paslaugas Lietuvoje neįsteigus filialo gautas balandžio pabaigoje. Tačiau, anot jos, nepriklausomai nuo to, kokiu būdu teikiama paslauga, turi būti taikomos neprofesionaliųjų investuotojų apsaugos priemonės.

„Klientams turi būti aiškiai ir suprantamai pateikta visa informacija apie įmonės veiklą, siūlomas paslaugas, finansines priemones ir joms būdingą rizika, kurios pagrindu klientai galėtų priimti pagrįstus investicinius sprendimus. Prieš teikiant investavimo rekomendacijas ar finansinių priemonių portfelio valdymo paslaugas turi būti atliktas tinkamumo testas ir klientui gali būti siūlomos tik jam tinkamos investicinės paslaugos ir finansinės priemonės. Prieš teikiant kitas investicines paslaugas, nei investavimo rekomendacijų teikimas ar portfelio valdymas, turi būti atliekamas finansinės priemonės priimtinumo testas ir klientas turi būti įspėtas dėl jam netinkamų finansinių priemonių“, - komentare BNS sakė I.Valiušaitienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad „TMS Europe“ siūlomi CFD produktai yra netinkami specialių žinių ir patirties neturintiems investuotojams - tai nėra tipiniai produktai, o įvairūs CFD teikėjai taiko skirtingas sandorių sąlygas ir mokesčius.

„Dėl naudojamo sverto CFD yra labai rizikingi, nes investuotojai gali prarasti investuotus pinigus - kuo didesnis svertas, tuo didesnė rizika prarasti investuotas lėšas. CFD paprastai prekiaujama internetinėse prekybos platformose, todėl reikėtų atkreipti dėmesį į pavojus, susijusius su prekyba internetinėje erdvėje -galimybe automatiniu būdu įvykdyti klientų sandorius ir atsiskaitymus, nurašyti pinigus iš sąskaitos ar kredito kortelės be investuotojo sutikimo, saugumo spragomis“, - sakė LB atstovė.

Jos teigimu, galimybę prekiauti CFD investuotojas turėtų svarstyti tik tuomet, jeigu siekia spekuliuoti, visų pirma trumpuoju laikotarpiu, arba jeigu nori apsaugoti jau turimą savo investicijų portfelį nuo galimų nuostolių, taip pat, jeigu turi daug patirties prekiaudami, visų pirma nepastoviose rinkose, kai kaina smarkiai svyruoja, ir gali sau leisti patirti tam tikro dydžio nuostolius.

Pasak I.Valiušaitienės, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad tuo atveju, kai kitoje valstybėje narėje įsteigtos finansų maklerio įmonės teikia paslaugas nesteigdamos filialo Lietuvoje, jų veiklos priežiūra pakankamai komplikuota, nes yra sudėtinga identifikuoti paslaugos teikimo vietą ir vertinti, ar buvo pažeisti Lietuvos teisės aktų reikalavimai.

„Atsižvelgdami į tai, rekomenduojame atsakingai įvertinti šią aplinkybę, nes esant nesutarimų su paslaugų teikėju dėl paslaugų teikimo sąlygų ar sutartinių santykių netinkamo vykdymo, gali tekti tiesiogiai kreiptis į licenciją išdavusią priežiūros instituciją, o tai gali būti sudėtinga dėl kalbos barjero“, - teigė I.Valiušaitienės.

„TMS“ akcininkas yra didžiausias pasaulyje JAV privataus kapitalo investicinis fondas „Pinebridge“, valdantos daugiau nei 82 mlrd. USD aktyvų. „TMS Europe“ 2016 metais jai išduota Maltos finansinių paslaugų tarnybos (MFSA) licencija teikti visas investicines paslaugas 30-yje Europos šalių, priimti iš klientų pinigines lėšas ar kitą turtą ir jį kontroliuoti.

„TMS“ dirba daugiau nei 100 profesionalų, trys iš jų dirba išskirtinai su Lietuvos rinkos klientais.

[email protected], +370 5 205 8520 - Verslo naujienų skyrius

Rodyti: