2015.08.19 11:31 |Kategorija:  Cover news with delay

M.Marcinkevičius teisme siekia panaikinti N.Numavičiui „Vilniaus prekybos“ kontrolę suteikusius akcijų sandorius (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, rugpjūčio 19 d. (BNS).Vienos didžiausių verslo grupių Lietuvoje „Vilniaus prekyba“ smulkusis akcininkas Mindaugas Marcinkevičius teismo prašo anuliuoti sandorius, kuriais dabar pagrindinis grupės akcininkas Nerijus Numavičius perėmė savo brolių Juliaus ir Vlado Numavičių turėtas akcijas ir taip įgijo grupės kontrolę.

Vilniaus apygardos teismui pateiktame M.Marcinkevičiaus ieškinyje prašoma šiuos sandorius pripažinti niekiniais (apsimestiniais) ir taikyti restituciją. Taip pat prašoma taikyti laikinąsias apsaugos priemones - areštuoti N.Numavičiaus ir jo kontroliuojamos Estijos bendrovės „Setis Capital“, taip pat Kipro įmonės „Alodia Trading“ ginčijamomis sutartimis įgytas akcijas.

M.Marcinkevičiaus išplatintame pranešime teigiama, kad jei šis ieškinys bus patenkintas, N.Numavičius neteks teisės į maždaug 1 mlrd. eurų vertės akcijas ir taip praras vienvaldžio „Vilniaus prekybos“ grupės akcininko statusą. Teismui nurodoma, kad ieškinio vertė siekia 92,012 mln. eurų - tokia buvo perleistų bendrovių akcijų nominali vertė sandorių sudarymo metu.

Ieškinyje prašoma pripažinti niekiniais 2010 metais sudarytą sandorį, kuriuo J.Numavičius turėtą 7,24 proc. „Vilniaus prekybos“ grupės įmonių akcijų paketą padovanojo savo tėvui Vladislovui Numavičiui ir 2010-ųjų kovo 18 dieną sudarytą sandorių, kuriuo Vladislovas Numavičius šias akcijas padovanojo N.Numavičiui. Taip pat prašoma pripažinti niekinais sandorius 2011 metais sudarytus tarp Vlado Numavičiaus, N.Numavičiaus, „Alodia Traiding“ bei „Setis Capital“, kuriais buvo perleistos bendrovių „Akso“, „M.M.M. Projektai“, „Eva grupė“, „Leksita“, „Veldė“ ir „NDX energijos“ akcijos.

„Ginčo sutartys buvo sudarytos dėl akių, siekiant pridengi kitą sandorį – bendrovių akcijų pardavimą N.Numavičiui, pažeidžiant kitų bendrovių akcininkų pirmumo teisę įsigyti perleidžiamas akcijas, todėl jos turi būti pripažintos niekinėmis“, - teigiama M.Marcinkevičiaus ieškinyje teismui.

Ieškinyje nurodoma, kad J.Numavičius ir Vladislovas Numavičius ne kartą raštu (atskirai ir bendrais pareiškimais ar sutartimis) patvirtino, kad jų sudarytos akcijų dovanojimo sutartys yra apsimestiniai sandoriai, o jų valia ir tikrasis susitarimas neatitinka sutartyse numatytų sąlygų. Tuo tarpu kitais sandoriais Vladas Numavičius ir N.Numavičius „de facto“ įvykdė „Vilniaus prekybos“ įmonių grupei priklausančių akcijų mainų sandorį, kurio tikslas buvo perleisti grupės bendrovių kontrolę N.Numavičiui.

M.Marcinkevičiaus teigimu, N.Numavičius mainais į Vlado Numavičiaus valdytus „Vilniaus prekyba“ įmonių grupės bendrovių akcijų paketus perleido Vlado Numavičiaus kontroliuojamai įmonei „Alodia Trading“  bendrovės „Eva grupė“ kontrolę suteikiantį akcijų paketą. Šiai dienai Vladas Numavičius tiesiogiai ar netiesiogiai valdo 58,88 proc.„Eva grupės“ akcijų.

Ieškinyje pripažįstama, kad M.Marcinkevičius turi tik fragmentiškus įrodymus, kurie netiesiogiai patvirtina jo pateikiamą informaciją apie ginčijamus akcijų perleidimo sandorius, todėl prašo teismo išreikalauti šių sandorių sutartis ir kitą su jais susijusią informaciją. Taip pat į bylą prašoma įtraukti Valstybinę mokesčių inspekciją, kuri turėtų pateikti išvadą dėl ginčo sutarčių realių tikslų ir nuomonę dėl išvengtų mokestinių prievolių.

Vasaros pradžioje M.Marcinkevičius pareiškė, kad jam pasitraukus iš „Akropolius“ valdančios įmonės vadovo pareigų prasidėjo pokyčiai pačioje grupėje – pradėjo kurtis dešimtys holdingų, kurie buvo skirti tam, kad realią veiklą vykdančios bendrovės būtų atribotos nuo grupės akcininkų. M.Marcinkevičius tikino, kad „Vilniaus prekybos“ grupėje buvo taikoma „ypač agresyvi“ mokesčių planavimo sistema.

„Vilniaus prekyba“ kaltinimus mokesčių slėpimu neigia ir tvirtina, kad taip M.Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia agresyviai pasitraukti iš grupės.

[email protected], +370 5 205 8520 - Verslo naujienų skyrius

Rodyti: