2015.05.08 15:53 |Kategorija:  Cover news with delay

Teismas stabdo „Akropolių“ perleidimo sandorius (dar papildytas)

papildytas M.Marcinkevičiaus ir J.Bivainytės komentarais

Vilnius, gegužės 8 d. (BNS). Buvusio „Vilniaus prekybos“ dešimtuko nario Mindaugo Marcinkevičiaus prašymu teismas laikinai uždraudė Maltos bendrovei „Relvit“ perleisti prekybos centrus „Akropolis“ Lietuvoje bei užsienyje valdančių bendrovių akcijas holdingo įmonei „Vilniaus prekyba“ ar jos antrinei bendrovei.

Vilniaus apygardos teismas gegužės 6 dieną uždraudė „Relvit“ perleisti įmonių „Akropolis Real Estate“, „Akropolis Group“ ir „Nikola Mushanov projektas“ akcijas. Nurodoma, kad nutartis vykdoma skubiai, o M. Marcinkevičius per 30 dienų turi pateikti ieškinį Maltos teismui.

„Ketinamu sudaryti sandoriu, kurio esminės sąlygos yra neatskleidžiamos akcininkams, perleidus šį turtą „Vilniaus prekybai“ ar jos nurodytam asmeniui, „Relvit“ gali prarasti pagrindinį savo turtą, o akcininkų turimos kompanijos akcijos taps bevertėmis. Laikinai uždraudus atsakovams sudaryti sandorį, „Vilniaus prekybos“ ir „Relvit“ interesai nenukentės, nes jis galimai bus sudaromas tarp susijusių asmenų, taigi, neturės neigiamos įtakos jų interesams, turto vertei“, - rašoma teismo nutartyje, kur i per 7 dienas gali būti skundžiama Apeliaciniam teismui.

Anot teismo, nesustabdžius „Relvit“ sandorio, jis bus palankus tik jos netiesioginei kontroliuojančiai akcininkei „Vilniaus prekybai“, o turtas bus perleistas kitiems akcininkams neatskleidžiamomis sąlygomis.

M.Marcinkevičiaus teigimu, planuojamas sandoris kelia abejonių dėl smulkiųjų akcininkų interesų, nes „Relvit“ jiems atskleidė tik minimalią kainą, tačiau nenurodė jos apskaičiavimo metodikos, atsiskaitymo terminų, sandorio datos, galutinio turto pirkėjo.

„Likus iki akcininkų susirinkimo 8-9 dienoms, gavau pranešimą iš bendrovės valdybos, kad balandžio 25 dieną akcininkai turės balsuoti viso „Relvit" turto pardavimo klausimu, kurio suma yra apie 300 mln. eurų. Kadangi tiek informacijos apie šį sandorį, kiek prašiau, negavau, tai nusprendžiau tos informacijos paprašyti per teismą“, - BNS teigė jis.

Klausiamas, kodėl nuspręsta tokį sandorį sudaryti, M. Marcinkevičius sakė galintis tik spėlioti.

„Būtent šios informacijos ir prašau. Galiu tik spėlioti, bet tai jokios informacijos nesuteikia“, - BNS sakė jis.

Verslininko teigimu, šiuo metu jau rengiamas ieškinys dėl sandorio ginčijimo ir per 30 dienų jis pasieks Maltos teismą.

M. Marcinkevičius užsiminė, jog nesutarimai tarp grupės akcininkų vyksta jau seniai.

„2010 metų pabaigoje man pasitraukus nuo Vilniaus prekybos įmonių grupės valdymo, visus šiuos 4,5 metų kaip akcininkas iš įmonių grupės prašiau trijų dalykų: teikti informaciją apie įmonių veiklą, užtikrinti bent minimalią nuosavybės grąžą arba, jei to nepavyksta padaryti, grąžinti akcininkams į bendrovę suneštus pinigus ir nevelti manęs į mokesčių vengimo schemas“, - BNS kalbėjo verslininkas.

„Vilniaus prekybos“ valdybos pirmininkė Jolanta Bivainytė BNS teigė tik penktadienį gavusi teismo nutartį ir ją analizuojanti, tad išsamesnius komentarus žadėjo pateikti penktadienį arba kitą savaitę.

„Akropolis Group“ valdo Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropolius“ ir stato prekybos centrą Rygoje bei Taline, o „Nikola Mushanov projektas“ plėtoja prekybos centrą Bulgarijos sostinėje Sofijoje. „Akropolis Real Estate“ valdo dvi minėtas įmones.  

M.Marcinkevičius BNS sakė, kad šiuo metu jis valdo apie 8 proc. „Vilniaus prekybos“ grupės įmonių, įskaitant ir „Relvit“, dalį, be to, yra netiesiogiai investavęs į valdymo įmonę „Lords LB Asset Management“, maisto prekių parduotuvių tinklą „Mart Inn“ Baltarusijoje.

Savaitraščio „Veidas“ 2014 metais sudarytame turtingiausių šalies gyventojų sąraše M.Marcinkevičiui atiteko 8-a vieta, jo turtas buvo įvertintas 136 mln. eurų.

Žiniasklaida pernai skelbė, kad „Vilniaus prekyba“ planuoja „Akropolių“ valdymą iš Nyderlandų ir Maltos perkelti į Estiją. „Vilniaus prekyba“ šios informacijos nėra patvirtinusi.

„Vilniaus prekybos“ puslapyje skelbiama, kad bendrovę netiesiogiai valdo Nerijus Numavičius, Žilvinas Marcinkevičius, Mindaugas Marcinkevičius, Ignas Staškevičius, Gintaras Marcinkevičius, Mindaugas Bagdonavičius, Vladas Numavičius.

[email protected], +370 5 205 8517 - Verslo naujienų skyrius

Rodyti: