2022.12.27 15:50 |Kategorija:  Cover news
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr.

Lietuva rengiasi denonsuoti susitarimą su Baltarusija dėl bendradarbiavimo pasienyje (patikslintas)

trečioje pastraipoje patikslintos pareigos

Vilnius, gruodžio 27 d. (BNS). Lietuva rengiasi denonsuoti prieš 16 metų pasirašytą susitarimą su Baltarusija dėl bendradarbiavimo per sieną principų.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė atitinkamą Vyriausybės nutarimo projektą ir artimiausiu metu jį ketina pateikti Ministrų kabinetui tvirtinti.

„Tai būtų ir politinės valios išreiškimas, nes dabartinė situacija yra nenormali, kai viena vertus, galioja bendradarbiavimo susitarimas, kita vertus, Baltarusijos vyriausybė užėmusi konfrontuojančią poziciją tiek organizuojant neteisėtų migrantų srautą, tiek tiesiogiai įsivėlus į Rusijos agresiją ir palaikant ją. Manome, kad buvimas tokios sutarties tampa dviprasmiškas“, – antradienį BNS sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Pagal projektą, nustotų galioti 2006 metų birželio 1 dieną Vilniuje pasirašytas Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybių susitarimas, kuriame nustatytos bendradarbiavo per sieną sritys.

Pagal šį dokumentą, Lietuva ir Baltarusija yra sutarusios bendradarbiauti dėl infrastruktūros, aplinkosaugos, energijos išteklių panaudojimo efektyvumo, turizmo, rekreacijos, sporto, kultūros paveldo, švietimo, verslo infrastruktūros, transporto priemonių ir keleivių judėjimo per sieną, kt.

Lietuva ir Baltarusija taip pat yra sutarusios keistis informacija bei teikti pagalbą pasienyje kilus gamtinio ir technogeninio pobūdžio nepaprastosioms situacijoms.

Šis susitarimas apima ir bendradarbiavimą euroregionuose.

VRM teigimu, dabartinėje geopolitinėje situacijoje susitarimo įgyvendinimas nėra įmanomas ir nebus įmanomas artimiausiu metu.

„Dabar joks bendradarbiavimas nevyksta. Kai siunčiamos užklausos, kreipiamasi į Baltarusijos pasieniečius, kad jie suteiktų humanitarinę pagalbą neteisėtiems migrantams, tas baigiasi paprastai tų migrantų stūmimu į Lietuvos teritorijos pusę“, – BNS sakė viceministras.

Be to, jau po Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių rezultatų Vakarai neprižįsta, Lietuvos Vyriausybė priėmė protokolinį sprendimą dėl mokėjimų Baltarusijos partneriams sustabdymo. 

„Nuo 2006 metų vykdytos pasienio bendradarbiavimo programos, finansuojamos Europos Komisijos. Jos yra nutrauktos ir neprogramuojamos jau naujam laikotarpiu“, – tvirtino A. Abramavičius.

Jo teigimu, susitarimą su Baltarusija bus galima atnaujinti, jeigu ten įvyks demokratinių pasikeitimų.

„Jeigu matysime, kad Baltarusijos vyriausybėje ar politinėje vadovybėje įvyksta kokie nors pasikeitimai ir Baltarusija grįžta į demokratijos kelią, visada bus grįžtama prie tokių sutarčių, o dabar net turint sutartį praktinis bendradarbiavimas nevyksta. Manome, kad sutartis turi būti denonsuota“, – sakė viceministras.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55