2022.08.18 10:31 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

„Perlas Energija“ stabdo veiklą, žada kompensacijas klientams (dar papildytas)

papildyta nuo 6 pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 18 d. (BNS). Beveik prieš dvi savaites apie fiksuotos kainos sutarčių nutraukimą maždaug 180 tūkst. klientų pranešusi nepriklausoma elektros tiekėja „Perlas Energija“ ketvirtadienį pranešė stabdanti veiklą: elektrą klientams ji tieks iki rugpjūčio 31 dienos, o naują tiekėją jie turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 dienos.

Bendrovė veiks, kol išparduos turtą, išmokės kompensacijas klientams, atsiskaitys su kreditoriais ir partneriais, o jos akcininkai negaus jokio turto ir uždarbio įmonę uždarius, ketvirtadienį pranešė „Perlas Energija“.

„Tokį sprendimą priimti paskatino kelių veiksnių visuma. Visų pirma, dėl prieš savaitę padaryto sprendimo perkelti klientus į biržos planą, praradome pasitikėjimą ir iš klientų, ir iš atsakingų institucijų, kas reiškia, kad pritraukti naujų klientų artimiausiu metu būtų neįmanoma“, – pranešime sakė įmonės vadovas Vilius Juraitis.

Pasak jo, jos klientai aktyviai nutraukia sutartis – jų jau nutraukta apie 20 tūkst.

„Matome nutraukimų tempą, žinome, kad skaičius bus tikrai didelis ir galime būti nepajėgūs tiekti elektros likusiems klientams, jei prarasime didelę dalį turimos klientų bazės. Trečia, kreditoriai, iki šiol finansavę mūsų veiklą, tai daryti atsisako“, – sakė V. Juraitis.

Pasak įmonės vadovo, „Perlas Energija kompensuos skirtumą tarp fiksuotos sutartyje numatytos kainos ir naujo tiekėjo kainos. Dėl kompensavimo tvarkos įmonė teigia besitarianti su Energetikos ministerija ir Valstybine energetikos reguliavimo taryba (VERT).

„Tokį kompensavimą taikysime klientams, kurių sutartyse vis dar galioja fiksuota kaina, ir tais atvejais, jei jie iki rugpjūčio 28 dienos pereis pas kitą nepriklausomą tiekėją ar grįš į visuomeninį tiekimą. Išsamiai apie kompensavimo schemą klientus informuosime netrukus“, – sakė V. Juraitis. 

Pasak jo, bendrovė kalbasi su kitais tiekėjais ir ieško būdų, kaip palengvinti jos klientų perėjimą pas kitus tiekėjus. 

„Mūsų klientai galėjo sutartis pasirašyti ir sąskaitas apmokėti 2000 „Perlas“ terminalų. Suprantame, kad sutartį pasirašyti internetu nėra įprasta visiems, todėl siūlome kitiems nepriklausomiems tiekėjams naudotis terminalų infrastruktūra ir juose pasirašinėti sutartis su naujais klientais“, – sakė V. Juraitis.

Pasak įmonės vadovo, įmonės klientai, priklausantys pirmajam arba antrajam liberalizavimo etapui, iki rugpjūčio 28 dienos turi pasirinkti naują tiekėją: nutraukti sutarties su „Perlas Energija“ nereikia, ji nutrūks automatiškai, kai bus pasirašyta sutartis su nauju tiekėju. Kitu atveju klientai bus perkelti į garantinį tiekimą, kol pasirinks kitą tiekėją. 

Jei klientai priklauso trečiajam etapui, jie gali rinktis tiekėją iki rugpjūčio 28 dienos arba nedaryti nieko – elektrą jie gaus iš visuomeninio tiekėjo. 

„Perlas Energija“ rugpjūčio 5 dieną pranešė keičianti visų klientų sutartis – pasirinkusieji fiksuotas kainas perkeliami į kintamos kainos planą „Birža“ – jo tarifai priklauso nuo elektros kainos biržoje. V. Juraičio teigimu, šį sprendimą lėmė tai, kad nuo praėjusių metų pabaigos nuolat auga energetinių resursų kainos, todėl teikti vartotojams fiksuotos kainos planus tapo nebeįmanoma.    

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama inicijuoti viešojo intereso gynimo procesą dėl „Perlas Energijos“ veiksmų vienašališkai keičiant sutarčių su vartotojais sąlygas. Taryba taip pat prašo prokurorų laikinai apriboti įmonės turtą. Prokuratūra kol kas nepriėmė sprendimo, ar pradės tyrimą.  

VERT įvertino riziką, jog „Perlas Energija“ nutraukusi sutartis gali parduoti finansinius instrumentus ir gauti nepagrįstų pajamų. Šie finansiniai instrumentai yra apsidraudimo priemonės (angl. hedging) – jomis bendrovė apdraudė elektros kainų svyravimą Suomijoje. 

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba anksčiau pranešė, jog „Perlas Energijos“ klientams siūlomos sutarties sąlygos dėl vienašališko jos nutraukimo yra nesąžiningos, todėl įmonei nurodyta jų netaikyti, kitu atveju įmonei grės bauda iki 3 proc. metinių pajamų, bet ne daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

„Perlas Energijos“ akcininkai yra penki fiziniai asmenys: Kęstutis Gataveckas, Gytis ir Linas Kazlauskai, Mindaugas Marcinkevičius (vardas pavardė tik sutampa su buvusiu „Vilniaus prekybos“ akcininku) ir Tomas Muraška.

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], +370 5 205 85 11, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: