2021.11.27 06:41 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

Lietuva palaiko EK siūlymus nustatyti ES skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo galiojimo laiką

Vilnius, lapkričio 27 d. (BNS). Lietuva palaiko Europos Komisijos siūlymus nustatyti Europos Sąjungos skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo galiojimo laiką, sako sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

„Atsižvelgiant į tai, kad ne tik pas mus, bet ir kitose šalyse atsiranda susirgimų net ir vakcinuotiems asmenims, (...)  mes palaikytumėme devynių mėnesių poziciją, tačiau pirmadienį turėtų aiškesnė situacija, kadangi bus išplėstinis pristatymas ir kiekviena šalis pasisakys“, – penktadienį žurnalistams teigė viceministrė.

Europos Komisija ketvirtadienį pateikė rekomendaciją pakeisti Europos Sąjungoje naudojamo skaitmeninio pažymėjimo sistemą, leidžiančią nuo koronaviruso pasiskiepijusiems europiečiams laisviau keliauti po Bendriją, kad šis dokumentas galiotų tik devynis mėnesius po antrosios vakcinos dozės.

Apie planus atnaujinti elektroninį dokumentą pranešta Europoje smarkiai išaugus užsikrėtimo atvejų skaičiui ir kilus susirūpinimui, kad tarpvalstybiniam judėjimui vėl gali iškilti grėsmė.

Toks laikotarpis siūlomas atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendaciją po pusmečio skirti stiprinančiąją dozę, o papildomi trys mėnesiai paliekami, kad šalys spėtų pakoreguoti savo skiepijimo kampanijas.

Pasiskiepijus sustiprinančia doze, šio dokumento galiojimo laikas nebūtų ribojamas.

A. Bilotienės Motiejūnienės teigimu, EK siūlomi pakeitimai yra panašūs į gruodį įsigaliosiančius pakeitimus dėl nacionalinio dokumento – galimybių paso.

Jis negavusiems sustiprinančios dozės galios septynis mėnesius.

„Jei asmuo labai abejoja dėl trečiojo skiepijimosi, jis turi galimybę pasidaryti serologinį tyrimą, o gavus teigiamą testą prasitęsti galimybių paso galiojimą dar dviem mėnesiams. Tai čia galime sakyti, kad tie patys devyni mėnesiai“, – sakė viceministrė.

ES naudojamas skaitmeninis COVID pažymėjimas įsigaliojo liepą.

Europos Komisijos pateiktai rekomendacijai dar turi pritarti valstybės narės ir Europos Parlamentas.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: