2021.10.13 16:55 |Kategorija:  Cover news
Vyriausybėje – sprendimai dėl energijos kainų. BNS nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi trečiadienio įvykiai

Vilnius, spalio 13 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Valstybės biudžetas. Vyriausybė pritarė 2022 metų valstybės biudžeto projektui, toliau jis bus teikiamas Seimui. „Tai yra galimybių biudžetas, kuriame yra tam tikrų papildomų iššūkių susijusių su objektyviomis krizėmis, kurias turime“, – sako premjerė Ingrida Šimonytė. 

Koronaviruso situacija. Lietuvoje nustatyti 2493 COVID-19 atvejai, mirė 17 žmonių, 2 tūkst. žmonių paskiepyti pirmąja doze. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1488 COVID-19 pacientai. Premjerė Ingrida Šimonytė sako, jog situacija yra „pakankamai sudėtinga“, tačiau ligoninių užimtumas – mažesnis nei pernai, todėl epidemijos valdymo pakeitimai artimiausiu metu nėra planuojami.

Naujos pataisos. Vidaus reikalų ministerija pasiūlė įstatymo pataisas, kuriomis būtų atskirti prieglobsčio prašytojai ir neteisėti migrantai. Atsižvelgiant į šių žmonių teisinį statusą, institucijos individualiai spręstų dėl tolesnio jų laisvės apribojimo, praėjus pusmečiui nuo jų sulaikymo.

Sportininkų perspėjimas. Forumą apie Lietuvos sporto ateitį surengę olimpiečiai perspėjo, kad Lietuva neturi aukšto meistriškumo sportininkų rengimo sistemos, sporto organizacijos ir patys atletai susiduria su finansavimo problemomis. „Visa sistema veikia blogai“, – pareiškė penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Energijos kainos. Siekiant amortizuoti smarkiai augančias energijos kainas gyventojams, Vyriausybė pritarė planui išdėstyti elektros bei dujų kainų augimą per penkerius metus, pusmečiui atidėti terminą pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją bei išplėtė kompensacijų už šildymą gavėjų ratą. Siūlymus toliau svarstys Seimas.

Pataisos žiniasklaidai. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pranešė, kad parlamente bus rengiamos pataisos dėl asmens duomenų apsaugos nuostatų taikymo žiniasklaidos tikslais.

Pažeidimai. Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vadovas Fabrice'as Leggeri pranešė, kad agentūra Lietuvoje apie dvidešimt pažeidimų prieš neteisėtus migrantus. Lietuvos pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas sakė, kad Lietuva teikia agentūrai paaiškinimus, o pati nenustatė atvejų, kad su migrantais būtų elgiamasi netinkamai. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad diskusijų dėl Lietuvos pasieniečių veiksmų su migrantais nekiltų atnaujinus Europos Sąjungos migracijos politiką.

100 eurų. Seimui iš antro karto pavyko priimti įstatymą dėl 100 eurų išmokos pasiskiepijusiems vyresniems nei 75 metų senjorams.

JAV atsivėrimas. Jungtinės Valstijos nutarė lapkričio pradžioje atverti sausumos sienas su Meksika ir Kanada visiškai vakcinuotiems nuo COVID-19 asmenims.

Gresiantis badas. Ataskaitą apie padėtį Šiaurės Korėjoje parengęs Jungtinių Tautų ekspertas perspėjo, kad dėl uždarytų sienų blogėjant šalies ekonomikos padėčiai, labiausiai pažeidžiamiems jos gyventojams gresia badas.

Lėti pokyčiai. Tarptautinė energetikos agentūra perspėjo, kad globalus perėjimas link žaliosios energijos yra pernelyg lėtas, o tokie tempai nepadės įvykdyti šalių tikslų, susijusių su klimato kaita.

Byla opozicionieriams. Baltarusijos pareigūnai iškėlė baudžiamąją bylą opozicijos lyderiams Sviatlanai Cichanouskajai ir Pavelui Latuškai dėl pareigūno rango ar įgaliojimų prisiskyrimo.

Šaudynės JAV. Du JAV pašto tarnybos darbuotojai buvo nušauti per ginkluotą ataką viename Tenesio valstijos pašto skyriuje. Užpuolikas, taip pat dirbęs šioje tarnyboje, taip pat rastas negyvas.

Autoriai: Saulius Jakučionis, Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: