2021.10.13 16:27 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Vyriausybė pritarė planui, kaip sumažinti energijos kainų augimą gyventojams (papildytas)

papildymai visame tekste 

Vilnius, spalio 13 d. (BNS). Siekiant amortizuoti smarkiai augančias energijos kainas gyventojams, Vyriausybė trečiadienį pritarė planui išdėstyti elektros bei dujų kainų augimą iki penkerių metų, taip pat pusmečiui atidėti terminą pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją šimtams tūkstančių vartotojų.

Kelių Įstatymų pataisas skubos tvarka bus siūloma svarstyti Seimui.

„Norime išvengti butelio kakliuko efekto, kuomet 2021 metų pabaigoje susikaups didžiulis kiekis vartotojų, kurie nepasirinko tiekėjo“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys. 

Pasak jo, esant „audrai“ elektros energijos rinkoje žmonės yra pasimetę ir rizikuoja laiku nepasirinkti elektros tiekėjo. To nepadarius jiems būtų taikomas brangesnis garantinis tiekimas, o tai galėtų tapti nepakeliama našta daliai vartotojų. 

D. Kreivys antradienį sakė, jog nepriklausomo tiekėjo pasirinkimą siūloma pratęsti iki liepos 1 dienos, kad žmonės turėtų daugiau laiko ir apgalvotų.

Dabar numatyta, kad didesni elektros vartotojai (per metus suvartojantys 1-5 tūkst. kWh) – daugiausia daugiabučių gyventojai – nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti iki gruodžio vidurio. Nieko nekeičiant elektra, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo ir plano, nuo sausio jiems galėtų brangti iki 50 proc.

Nepriklausomi tiekėjai turės teisę pasiūlyti didžiausios antros grupės vartotojams, kurie jau pasirašę sutartis, jų vykdymą automatiškai atidėti iki liepos 1 dienos. Nenorintieji atidėti turės apie tai informuoti tiekėją.

Galutinis elektros rinkos liberalizavimo terminas išlieka nepakitęs – 2023 metų pradžia. 

Energijos brangimo išdėstymas per ilgesnių laikotarpį

Vyriausybė trečiadienį pritarė Elektros energetikos, Gamtinių dujų, Energijos išteklių rinkos ir Šilumos ūkio įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama sušvelninti elektros, dujų ir šilumos kainų kilimą buitiniams vartotojams.

Tai leis Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) reguliuojamos elektros ir dujų kainos dalies padidėjimą išdėstyti ilgiausiai per penkerius metus. 

Energetikos ministerija nurodo, kad priėmus pakeitimus galutinė reguliuojama elektros kaina vartotojams, nepasirinkusiems nepriklausomo tiekėjo, nuo kitų metų augtų 21 proc. Dujų kaina virykles turintiems žmonėms kiltų iki 20 proc. (vietoj dabar prognozuojamų 51 proc.), dujomis šildantiems namus – iki 30 proc. (vietoj 83 proc.).

Be to, šilumos gamintojams bus leista didesnę dalį gamtinių dujų įsigyti ne per biržą, o tiesiogiai iš dujų tiekėjo. Šiuo metu per biržą jie privalo įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. dujų metinio poreikio.

„Siūlomos pataisos šilumos gamintojams suteiktų daugiau lankstumo ieškant pigesnių žaliavų“, – teigia ministerija. 

Taip pat norima sudaryti teisines sąlygas dujų tiekimo įmonėms ne tik kaupti dujų atsargas, bet naudotis ir kitomis Europos Sąjungoje taikomomis priemonėmis.

Energetikos ministras D. Kreivys anksčiau sakė, jog elektrą ir dujas gyventojams tiekianti įmonė „Ignitis“ turės skolintis, kad galėtų penkeriems metams išdėstyti elektros bei dujų kainų augimą.

„Ignitis“ jau panešė ketinanti iš SEB banko skolintis iki 104 mln. eurų, kad padengtų skirtumą tarp dabartinių rinkos kainų ir nustatytų elektros ir dujų kainų vartotojams. Kiek įmonei reikės skolintis atreityje, kol kas nepranešama. 

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: