2021.09.25 09:07 |Kategorija:  Cover news
AFP-Scanpix nuotr.

Po susitarimo su JAV prokurorais Kanada paleido „Huawei“ aukšto rango vadybininkę

Vankuveris, Kanada, rugsėjo 25 d. (AFP-BNS). Įtemptas diplomatinis ginčas, įtraukęs Kanadą, Kiniją ir Jungtines Valstijas, penktadienį priartėjo prie pabaigos, Otavai paleidus kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ aukšto rango administracijos darbuotoją Meng Wanzhou (Meng Wandžou), o Pekinui paleidus du kanadiečius, anot kritikų, sulaikytus dėl „įkaitų diplomatijos“.

Meng Wanzhou ir du Kanados piliečiai – buvęs diplomatas Michaelas Kovrigas (Maiklas Kovrigas) ir versininkas Michaelas Spavoras (Maiklas Speivoras) – jau vyksta į savo šalis po ne vienus metus trukusio laisvės suvaržymo.

49 metų Meng Wanzhou, kuri yra „Huawei“ įkūrėjo milijardieriaus Ren Zhengfei (Žen Džengfei) duktė, buvo paleista Vankuverio teismo sprendimu po trejų metų namų arešto Kanadoje. Visą šį laiką ji kovojo, kad nebūtų išduota Jungtinėms Valstijoms.

Keliomis valandomis anksčiau JAV prokurorai Niujorke paskelbė susitarimą, pagal kurį Meng Wanzhou iškelti kaltinimai sukčiavimu bus įšaldyti ir galiausiai panaikinti.

Neilgai trukus ji buvo įsodinta į lėktuvą, išskridusį į Šendženo miestą. Verslininkė į Kiniją sugrįžta pirmąkart nuo 2018 metų gruodžio 1 dienos, kai ji buvo sulaikyta Vankuverio tarptautiniame oro uoste JAV tarnybų prašymu.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) neilgai trukus paskelbė, kad M. Kovrigas ir M. Spavoras taip pat „paliko Kinijos oro erdvę ir keliauja namo“.

Jų lėktuvas turėtų šeštadienį atskristi į Kanadą, per spaudos konferenciją Otavoje sakė premjeras.

„Šiedu vyrai patyrė neįtikėtinai sunkių išbandymų“, – pažymėjo J. Trudeau.

„Pastarąsias 1 000 dienų jie demonstravo stiprybę, atkaklumą, atsparumą ir kilnumą, – kalbėjo vyriausybės vadovas. – Ir mes esame to įkvėpti.“

Otava teigė, kad kanadiečiai buvo „nepagrįstai“ sulaikyti ir įkalinti dėl „išgalvotų“ kaltinimų šnipinėjimu, praėjus nedaug laiko po Meng Wanzhou sulaikymo. Pekinas savo ruožtu „Huawei“ darbuotojos bylą vadino „grynai politiniu incidentu“.

JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) pareiškime sakoma, kad „JAV vyriausybė palaiko tarptautinę bendriją, sveikinančią šį sprendimą“ paleisti kanadiečius „po daugiau kaip pustrečių metų nepagrįsto sulaikymo“.

M. Kovrigo darbdavė „Crisis Group“ taip pat pasveikino šį „kuo teisingiausią sprendimą“.

Po teismo posėdžio Vankuveryje, prieš išskrisdama į Kiniją, Meng Wanzhou žurnalistams sakė: „Per pastaruosius trejus metus mano gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. Man tai buvo gniuždantis laikas kaip motinai, žmonai ir bendrovės vadybininkei.“

„Tačiau tikiu, kad kiekvienas debesis turi savo sidabrinį kraštelį. Tai išties buvo neįkainojama gyvenimo patirtis, – pridūrė ji. – Kaip sakoma, juo didesni sunkumai, juo didesnis augimas.“

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: