2021.09.19 16:00 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi savaitgalio įvykiai

Vilnius, rugsėjo 19 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

*Per praėjusias dvi dienas Lietuvoje nustatyti 2199 nauji koronaviruso atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė 21 žmogus, iš jų 17 buvo neskiepyti. Per dvi paras į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 199 žmonės. Ligoninėse šiuo metu gydomas 951 žmogus, 99 iš jų – reanimacijoje. Šalyje 14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 476,2 atvejo, septynių dienų teigiamų diagnostinių testų dalis laikosi apie 6 procentus.

*Registrų centras pranešė, kad galimybių pasą išsiėmė devyni iš dešimties galinčiųjų tą padaryti. Jis išduotas apie 1,5 mln. koronavirusu persirgusių ar paskiepytų gyventojų.

* Visame pasaulyje nuo pandemijos pradžios iki sekmadienio ryto išaiškinti daugiau nei 228 mln. užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejai, pranešė Merilande įsikūręs Johnso Hopkinso universitetas.

Migrantų krizė:

* Pasienyje su Baltarusija per praėjusias dvi paras buvo apgręžta apie 20 migrantų, du užsieniečiai dėl humanitarinių priežasčių šeštadienį buvo įleisti į Lietuvą.  

* Ties Švenčionių rajonu Baltarusijos pusėje penktadienio naktį nuaidėjo vienas šūvis, o paryčiais kaimyninėje šalyje buvo iššautos trys signalinės raketos, o sutemus – dar dvi. Du šūviai prie sienos Baltarusijos pusėje buvo paleisti ir penktadienį vėlai vakare ties Varėnos rajonu.

Partiniai rinkimai. Trakuose vykusiame suvažiavime Liberalų sąjūdžio pirmininke antrai dviejų metų kadencijai perrinkta Viktorija Čmilytė-Nielsen. Su parlamento vadove dėl posto varžėsi Seimo narys Andrius Bagdonas. Suskaičiavus balsus, V. Čmilytę-Nielsen palaikė 670, o A. Bagdoną – 184 balsavusieji. Pirmąja V. Čmilytės-Nielsen pavaduotoja tapo parlamentarė Edita Rudelienė.

Mitingas. Maždaug 50 žmonių vietoje planuotų 700 šeštadienį lyjant lietui susirinko į pedagogės Astros Astrauskaitės organizuojamą naują mitingą „Tautos tribūna“, nukreiptą prieš valdžios ribojimus galimybių paso neturintiems gyventojams. 

Rinkimai Rusijoje: 

*Lietuvoje esantys Rusijos piliečiai sekmadienį balsuoja parlamento rinkimuose. 

*Technologijų milžinės „Google“ ir „Apple“ blokavo sąrašus Rusijos kandidatų, už kuriuos rekomenduoja balsuoti kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas. Šaltinių teigimu, tokios priemonės buvo imtasi dėl Rusijos valdžios spaudimo, įskaitant grasinimus suimti technologijų milžinų vietos darbuotojus.

*A. Navalno „Išmaniojo balsavimo“ botas dingo iš susirašinėjimo platformos „Telegram“.  

Represijos. Baltarusijos teisingumo ministerija teismui pateikė ieškinį, kuriame prašo likviduoti visuomeninį susivienijimą „Sakyk tiesą“.

Kosmosas. Tris dienas kosmose praleidę keturi „SpaceX“ turistai šeštadienio vakarą nusileido Atlanto vandenyne prie Floridos pakrantės, sėkmingai užbaigę pirmąją istorijoje misiją orbitoje, kurioje nedalyvavo nė vieno profesionalaus astronauto. Kapsulė nusileido laiku, netrukus po 19 val. vietos laiku (sekmadienį 2 val. Lietuvos laiku). 

Talibanas. Naujieji Afganistano vadovai talibai šeštadienį liepė į vidurines mokyklas grįžti tik berniukams ir mokytojams vyrams, o mergaičių ir mokytojų moterų padėtis jų įsake nepaminėta. Griežtojo kurso islamistų grupuotė praėjusį mėnesį nuvertė JAV remtą vyriausybę, tačiau pažadėjo švelnesnį valdymą nei ankstesnį kartą 10-e dešimtmetyje, kai moterims dažniausiai buvo draudžiama mokytis ir dirbti.

Drono ataka. Aukšto rango generolas penktadienį pripažino, kad Vašingtonas padarė „klaidą“, kai rugpjūtį paskutinėmis JAV pasitraukimo iš Afganistano dienomis Kabule surengė drono ataką prieš įtariamus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus, bet vietoje jų nužudė 10 civilių gyventojų, įskaitant kelis vaikus. 

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55