2021.09.15 10:35 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Penkiems afganistaniečiams bus suteikta galimybė prašyti prieglobsčio – VSAT vadas (papildytas)

papildyta nuo ketvirtos pastraipos

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). Antradienį pasienyje su Baltarusija sulaikyti penki migrantai iš Afganistano galės pasiprašyti prieglobsčio Lietuvoje, trečiadienį pranešė pasieniečių vadas.

„Pirmiausia jiems bus suteikta galimybė kreiptis ir prašyti prieglobsčio Lietuvos teritorijoje. Koks bus jų sprendimas, mes nežinome, jeigu jų sprendimas buvo kreiptis, bus pradėta prieglobsčio nagrinėjimo procedūra“, – žurnalistams trečiadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) praėjusią savaitę neleido Lietuvos pasieniečiams išsiųsti penkių afganistaniečių atgal į Baltarusiją.

VSAT antradienio vakarą patvirtino, kad minėti penki afganistaniečiai tą pačią dieną - antradienį – sulaikyti Lietuvos teritorijoje, maždaug 250 metrų nuo Lietuvos sienos su Baltarusija.

Šie migrantai jau anksčiau po EŽTT sprendimo buvo sulaikyti Lietuvos teritorijoje, tačiau tuomet buvo apgręžti ir grąžinti į Baltarusiją.

„Visi neteisėti migrantai, kurie sulaikomi prie valstybės sienos, jie sulaikomi Lietuvos teritorijoje. Deja, ponas Lukašenka kol kas nesuteikė VSAT pareigūnams įgaliojimų sulaikyti neteisėtus migrantus Baltarusijos pusėje. Fiziškai visi neteisėti migrantai, kurie bando nelegaliai atvykti į Lietuvą, sulaikomi Lietuvos teritorijoje prie valstybės sienos“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Tačiau jis pabrėžė, kad tais atvejais yra taikomos priemonės, numatytos vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės sprendime, suteikiančiame pasieniečiams teisę neįleisti asmenų, neteisėtai atvykusių į šalį.

„Praeitą savaitę tie neteisėti migrantai taip pat buvo sulaikyti prie valstybės sienos, buvo Lietuvos teritorijoje. Mes niekados neteigėme, kad jie nebuvo įleisti į Lietuvos teritoriją. Jie buvo Lietuvoje ir jie buvo iš tikrųjų grąžinti, kadangi buvo priimtas sprendimas, nes jie neteisėtai bandė vykti į Lietuvą ir buvo grąžinti“, – sakė VSAT vadas.

Praėjusią savaitę VSAT vadovas teigė, jog tarnyba neturi „objektyvių duomenų, kad minėti Afganistano piliečiai šiuo metu yra Lietuvos Respublikos teritorijoje“.

Antradienį jis teigė, kad šįkart migrantai įleisti atsižvelgus į EŽTT sprendimą, tai, kad buvo „labai nemažai neaiškių dalykų, kurių tikrai mums reikia išsiaiškinti“.

„Ta istorija apauga įvairiais faktais, tai Lietuvos teritorijoje tie migrantai yra, tai nėra Lietuvos teritorijoje, tai būna, tai jų nėra. VSAT pastatoma į situaciją, kai mes, neturėdami galimybių įrodyti jų buvimą Lietuvos teritorijoje, esame labai sudėtingoje situacijoje“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Atėjo iš Baltarusijos

Pasak jo, pasieniečiai, sulaikę migrantus, atlikto papildomą patikrinimą ir nustatė vietą, kur jie kirto sieną. Nustatyta, kad jie į Lietuvą prieš sulaikymą atėjo iš Baltarusijos kirsdami sieną neleistinoje vietoje.

„VSAT pareigūnai po valstybės sienos pažeidimo fakto atliko papildomą patikrinimą sienos ruožo, buvo nustatyta valstybės sienos pažeidimo vieta. (...) Ten matosi brydė iš Baltarusijos į Lietuvos teritoriją. Buvo panaudotas tarnybinis šuo ir VSAT kinologas, atlikdamas pėdsekystės veiksmus, nuo valstybės sienos pažeidimo vietos atvedė mūsų pareigūnus į tą vietą, kur buvo sulaikyti ir pastebėti neteisėti migrantai“, – pasakojo VSAT vadas.

„Tai leidžia mums teigti, kad neteisėti migrantai atvyko į Lietuvos teritoriją, pažeisdami valstybės sieną nustatytoje vietoje“, – sakė jis.

Prie sienos su Baltarusija antradienį sulaikyti migrantai nugabenti į pasienio Puškų užkardą, kur jiems suteikta reikalinga pagalba, jie pamaitinti.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: