2021.07.23 14:33 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

Tokijuje prasidėjo vasaros olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija

Tokijas, liepos 23 d. (AFP-BNS). Tokijuje penktadienį prasidėjo vasaros olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija.

Renginys, atidėtas vieniems metams dėl koronaviruso pandemijos, vyksta beveik tuščiame 68 tūkst. vietų stadione.

Ceremonija vyksta be žiūrovų, dalyvaujant tik keliems šimtams kviestinių svečių, įskaitant Japonijos imperatorių Naruhito (Naruhitą), Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną) ir JAV pirmąją ponią Jill Biden (Džil Baiden).

Pirmiausiai ekrane buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame matyti savo šalyse per koronaviruso pandemiją besitreniruojantys sportininkai. Po atgalinio laiko skaičiavimo į orą nuskrieji rausvi fejerverkai.

Imperatorius oficialiai paskelbs žaidynes atidarytomis.

Koronaviruso pandemijos aukos visame pasaulyje buvo pagerbtos tylos minute.

Japonijoje olimpiada sulaukė pasipriešinimo, baiminantis, kad susirinkus 11 tūkst. atletų iš viso pasaulio gali susidaryti viruso „superplatinimo“ židinys.

Organizatoriai taiko griežtas prevencijos priemones. Pirmąkart per olimpinio judėjimo istoriją žaidynės vyks nedalyvaujant užsienio žiūrovams, o žiūrovai iš Japonijos tiesiogiai galės stebėti tik saujelę rungčių.

Sportininkai, pagalbinis personalas ir žiniasklaidos darbuotojai privalo laikytis griežtų COVID-19 prevencijos protokolų, įskaitant reguliarų testavimą ir kasdienius sveikatos patikrinimus.

Apklausos nuolat rodė, kad dauguma japonų nusistatę prieš žaidynes. Nuomonės įvairavo nuo nuovargio paskatinto abejingumo iki atviro priešiškumo.

Vis dėlto likus kelioms valandoms iki atidarymo ceremonijos pradžios prie Olimpinio stadiono entuziazmo nestigo – šimtai žmonių buvo susirinkę tikėdamiesi pajusti šventės atmosferą ir pamatyti fejerverkus.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: