2021.06.25 15:45 |Kategorija:  Cover news
G. Nausėda EVT. AP-Scanpix nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi penktadienio įvykiai

Vilnius, birželio 25 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Spaudimas Vengrijai.

* Europos Vadovų Tarybos susitikime šalių lyderiai pažėrė aštrios kritikos Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui dėl įstatymo, draudžiančio suteikti nepilnamečiams prieigą prie bet kokios medžiagos LGBTQ tema. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda užstojo Vengriją, ragindamas nesiimti teisėjo vaidmens neįsigilinus į tai, ką Vengrija siekia padaryti.

* G. Nausėda taip pat nepasirašė ES lyderių laiško, kuriuo reiškiama parama LGBTQ bendruomenei, teigdamas, kad „ne laiškais sprendžiamos problemos“. Anksčiau laišką, kuriuo reiškiamas rimtas susirūpinimas dėl Vengrijoje priimto įstatymo, parėmė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovybė. Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Briuselio pastabos „turi pagrindo“.

Sankcijos Baltarusijai. Europos Sąjunga oficialiai įvedė sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams. Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad jų įtaka Lietuvos geležinkeliams ir uostui dėl baltarusiškų trąšų pradžioje bus menka. Skaičiuojama, kad sankcijos gali 20 proc. sumažinti per Lietuvą geležinkeliais vežamų trąšų ir apie 0,5 mln. tonų naftos produktų.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyta vos 18 naujų atvejų, tačiau mirė trys žmonės. Toliau mažėja pacientų ligoninėse: jų šiuo metu gydoma 180, 30 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 43. Pagal daugumą rodiklių epidemiologinė situacija Lietuvoje panaši į buvusią rugsėjį.

* Sveikatos apsaugos ministerija pranešė atliksianti papildomus Delta viruso mutacijos tyrimus visiems užsikrėtusiems koronavirusu. Tai leis greičiau nei sekoskaitos metodu nustatyti turinčius pavojingą atmainą ir imtis veiksmų stabdyti jos plitimą.

* Izraelis sugrąžino reikalavimą uždarose viešose patalpose dėvėti kaukes, nes prieš 10 dienų panaikinus šį draudimą šalyje vėl auga užsikrėtimo skaičiai.

* Sidnėjuje dėl Delta varianto protrūkio uždarytas miesto centras ir paplūdimiai. 

Namų areštas. Minske gegužę po priverstinio lėktuvo nutupdymo sulaikytiems baltarusių opozicijos tinklaraštininkui Ramanui Pratasevičiui ir jo draugei, Rusijos pilietei Sofijai Sapegai suėmimas buvo pakeistas namų areštu. Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja tai pavadino geromis naujienomis, nors jos dar nereiškia laisvės sulaikytiesiems.

Atmestas pasiūlymas. Europos Sąjungos šalių lyderiai atmetė Vokietijos ir Prancūzijos siūlymą atkurti susitikimus su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Tokiai iniciatyvai pasipriešino daliai bendrijos valstybių, nerimaujančių dėl Maskvos veiksmų. Kremlius dėl tokios pozicijos išreiškė apgailestavimą.

Ekologinė katastrofa. Paaiškėjo, kad žala, kurią padarė netoli Šri Lankos nuskendęs krovininis laivas, yra didesnė nei manyta: Indijos vandenyno paplūdimiuose jau rasta 130 negyvų delfinų, banginių ir vėžlių. Manoma, kad juos pražudė plastikai ir chemikalai iš laivo.

Viesulas Čekijoje. Susiformavus viesului Čekijos pietryčiuose žuvo mažiausiai penki žmonės, o dar šimtai buvo sužeisti.

Svarbus radinys. Izraelyje rasti kaulai, priklausantys iki šiol nežinotam ankstyvojo žmogaus tipui.

Nelaimė Floridoje. Po namo griūties Floridoje, netoli netoli Majami Bičo, mažiausiai keturi žmonės žuvo, o dar 159-ių ieškoma.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: