2021.06.10 16:55 |Kategorija:  Cover news
Seimo nario M. Puidoko kabinete STT pareigūnai atliko kratą. BNS nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

Vilnius, birželio 10 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Įtarimai korupcija. Seimo narys Mindaugas Puidokas Seimo posėdyje pareiškė patyręs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų smurtą, teisėsaugai pradėjus tyrimą dėl įtariamos jo padėjėjo korupcijos.

* STT pranešė, kad Mindaugo Puidoko padėjėjas Kęstutis Motiečius įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu. Ikiteisminis tyrimas pradėtas po Seimo nario Mato Maldeikio pranešimo apie jam pasiūlytus 50 tūkst. eurų.

* M. Puidoko kabinete STT atliko kratą. Seimo narys teigia, kad pareigūnai prieš jį smurtavo, smaugė, suplėšė drabužius. STT patvirtino, kad parlamentarui nepaklusus teisėtiems reikalavimams perduoti mobiliuosius telefonus, buvo panaudota jėga. Prokuratūra žada įvertinti, ar pareigūnų veiksmai buvo pagrįsti.

Koronaviruso situacija:

* Praėjusią parą nustatyta 212 naujų COVID-19 atvejų, mirė keturi žmonės. Per parą paskiepyta daugiau nei 26 tūkst. žmonių. Pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 157.

* Estijoje startavo skatimeninis Europos Sąjungos COVID pažymėjimas. 

* Latvijos premjeras Krišjanis Karinis pasiūlė, kad nemokami COVID-19 testai būtų skiriami tik su gydytojo siuntimu. Pasak jo, vakcinoms esant prieinamoms visiems gyventojams, nebėra prasmės užtikrinti nemokamą testavimą, pavyzdžiui, norintiems keliauti į užsienį.

* Pasaulio sveikatos organizacija įspėjo, kad vakcinacijos rodikliai Europoje dar gerokai per maži užkirsti kelią vėl pradėti plisti virusui, ir paragino šalis neatšaukti apsaugos priemonių.

Pareigūnų korupcijos tyrimas. Teisėsauga pranešė tirianti galimą pareigūnų korupciją Pravieniškių pataisos namuose, kai pareigūnams būdavo atsilyginama už fiktyvų nuteistųjų įdarbinimą. Įtarimai pareikšti įstaigos komendantui, jis sulaikytas. Apklausti aštuoni asmenys, jiems suteiktas specialiojo liudytojo statusas, tarp jų – ir įstaigos vadovas Dainius Sušinskas.

Nutekėję duomenys. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pranešė, jog nutekėjo 191 tūkst. internetinės parduotuvės „Kilobaitas.lt“ vartotojų duomenų: vardai, pavardės, el. pašto adresai, telefono numeriai, gyvenamosios vietos adresai ir nesaugiu šifravimo algoritmu užkoduoti prisijungimo slaptažodžiai.

Seimo sprendimai:

* Lietuvoje bus galima gaminti produktus ne tik iš pluoštinių kanapių sėklų ir pluošto, bet ir iš kitų augalo dalių. Auginti bus galima tik įteisintų veislių pluoštines kanapes.

* Seimas leido nuo 2022 metų pirmąkart rinktis ne tik pigiausią, kaip reikalaujama dabar, bet ir brangesnį kompensuojamą vaistą, sumokant tik priklausančią kainos priemoką. Dabar ne pigiausią vaistą pasirinkę pacientai turi sumokėti visą jo kainą.

Smūgis Navalnui. Maskvos teismas pripažino kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkurtą Kovos su korupcija fondą, Piliečių teisių gynimo fondą ir regioninį biurų tinklą ekstremistinėmis organizacijomis. A. Navalnas žadėjo tęsti kovą nepaisant šio sprendimo, kurį pasmerkė Vakarų šalys. Maskva pareiškė, kad Vašingtono skubi neigiama reakcija gali reikti, kad A. Navalnas iš tikrųjų dirbo Jungtinėms Valstijoms.

Astravo startas.  Baltarusijos vyriausybinė komisijai pasirašė Astravo atominės elektrinės pirmojo energijos bloko tinkamumo pramoninei elektros gamybai aktą. Tai reiškia bloko pramoninio naudojimo pradžią. Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Baltarusijos veiksmai rodo abejingumą saugumui.

Bideno vizitas. Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas atvyko į Europą savo pirmojo užsienio vizito tapus šalies vadovu. Jis su Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovu Borisu Johnsonu susitinka tiesioginių derybų dėl bendradarbiavimo. Manoma, kad J. Bidenas turėtų išsakyti B. Johnsonui aštrios kritikos dėl to, kaip jis tvarkosi su „Brexitu“ ir jo padariniais Šiaurės Airijos taikos procesui.

ECB ir JAV. Europos Centrinis Bankas išlaikė rekordiškai žemas palūkanų normas ir nepakeitė ekonomikos gaivinimo programos apimties, nepaisant spartėjančio ekonomikos atsigavimo. Ekonomika kaista ir Jungtinėse Valstijose – gegužę metinė infliacija siekė 5 proc., atmetus nestabilias energijos ir maisto kategorijas – 3,8 proc. Tai yra aukščiausias metinis infliacijos augimas JAV nuo 1992 metų.

Ukrainos marškinėliai. Po Rusijos skundo UEFA pareikalavo Ukrainos pakoreguoti „politinius marškinėlius“ Europos futbolo čempionate. Pasak UEFA, šūkis „Šlovė didvyriams!“, naudotas per 2014 metų protestus Ukrainoje, yra „aiškiai politinio pobūdžio“. UEFA nereikalavo pakeisti šalies kontūro, kuriame Ukraina pavaizduota su Rusijos 2014 metais aneksuotu Krymu. Ukraina pranešė besideranti su UEFA, siekdama atšaukti sprendimą. Skundą dėl Ukrainos aprangos UEFA pateikė Rusija.

Prekyba kailiais. Izraelis tapo pirmąja šalimi, uždraudusia su mados sektoriumi susijusią prekybą kailiais. Šalyje bus uždraustas kailių importas ir eksportas, išskyrus tyrimų, studijų arba tam tikrų religinių tradicijų poreikius.

Nauji kaltinimai. Nuverstai Mianmaro civilinei lyderei Aung San Suu Kyi pareikšta naujų kaltinimų dėl korupcijos. 75 metų Aung San Suu Kyi, Nobelio taikos premijos laureatė, buvo sulaikyta po perversmo.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Paulius Viluckas

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: