2021.05.10 16:55 |Kategorija:  Cover news
Ministras M. Skuodis prašo teisėsaugos įvertinti kelio Trakų rajone asfaltavimo aplinkybes. BNS nuotr.

BNS naujienlaiškis: svarbiausi pirmadienio įvykiai

Vilnius, gegužės 10 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 786 nauji COVID-19 atvejai, mirė 10 žmonių. Ligoninėse gydomi 1208 COVID-19 pacientai, iš jų 121 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 597.

* Lietuvoje per balandį gauti 837 pranešimai apie nepageidaujamas skiepų nuo COVID-19 reakcijas, daugiausia dėl „AstraZeneca“. 795 atvejai klasifikuoti kaip lengvi ar vidutiniai, tačiau pasitaikė ir laikino veido paralyžiaus, stipraus karščiavimo ar vėmimo atvejų.

* Nuo COVID-19 paskiepyta daugiau kaip pusė – 52 proc. statutinių pareigūnų.

* Vokietijos farmacijos įmonė „BioNTech“ pranešė, kad jos kartu su bendrove „Pfizer“ sukurtai vakcinai kol kas nereikalingos jokios modifikacijos, kad apsaugotų nuo iki šiol atrastų naujų koronaviruso atmainų. „BioNTech“ taip pat paskelbė, kad Singapūre statys gamyklą, kurioje po 2023-iųjų galės pagaminti šimtus milijonų vakcinos dozių.

* Vokietija bendrovės „Johnson & Johnson“ vakciną pasiūlė pasiskiepyti visiems norintiems suaugusiems. Anksčiau toks sprendimas buvo priimtas ir dėl „AstraZeneca“.

* Norvegijos vyriausybės sudaryta ekspertų komisija rekomendavo atsisakyti „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“ vakcinų nuo COVID-19 dėl retai pasitaikančio, bet sunkaus jų sukeliamo šalutinio poveikio.

* Kinija pranešė Everesto viršūnėje įrengsianti skiriamąją liniją, siekdama užkirsti kelią koronaviruso plitimui iš potencialiai užsikrėtusių alpinistų iš Nepalo, kur susiklostė sunki epidemiologinė padėtis.

VRK vadovė. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen naująja Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininke siūlo skirti teisininkę Jolantą Petkevičienę. Ši kandidatūra, drauge su kitų komisijos narių kandidatūromis, antradienį bus teikiama Seimui.

Infliacijos augimas. Mėnesio infliacija Lietuvoje balandį, palyginti su kovu, paaugo 0,9 proc. Mėnesinė infliacija Lietuvoje ties maždaug 1 proc. svyruoja antrą mėnesį paeiliui. Ekonomistai perspėja, kad tai gali būti ženklas apie žemos infliacijos laikų pabaigą.

Žvyrkelio asfaltavimas. Susisiekimo ministerija kreipėsi į teisėsaugą prašydama įvertinti galimus įstatymų pažeidimus, buvusiam ministrui Jaroslavui Narkevičiui pernai skyrus pinigų kelio Šklėriai-Aluona Trakų rajone asfaltavimui. Prašoma išsiaiškinti, ar nebuvo darytas politinis spaudimas tuometinei Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovybei atlikti neteisėtus veiksmus. Dabartinio ministro Mariaus Skuodžio teigimu, Kelių direkcija, kuriai tuo metu vadovavo Vitalijus Andrejevas, nepritarė kelio finansavimui, ir pernai liepos pradžioje ministras jį nušalino nuo pareigų.

Kontaktinis ugdymas. Nors nuo pirmadienio leidžiama grąžinti į mokyklas 5-11 klasių moksleivius, didesnė dalis savivaldybių iki mokslo metų pabaigos nusprendė likti prie nuotolinio jų ugdymo. Tarp šitaip apsisprendusiųjų yra ir Šiaulių, Klaipėdos savivaldybės, tačiau ir kituose didžiuosiuose miestuose grįžimas numatytas tik keliose mokyklose.

Valančiaus kandidatūra. Teisingumo ministerija geriausiu kandidatu į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą atrinko šiuo metu teisme dirbantį teisėją Virgilijų Valančių – jam komisija skyrė daugiausiai balų. Prieš dvejus metus šią kandidatūrą yra atmetęs prezidentas Gitanas Nausėda.

Demografija. Balandį, lyginant su tuo pačiu mėnesiu pernai, mirė dešimtadaliu daugiau žmonių, mažėjo gimstamumas, taip pat triskart išaugo emigrantų skaičius, rodo Statistikos departamento demografiniai rodikliai.

Paliaubos. Talibanas paskelbė trijų dienų paliaubas Afganistane per šią savaitę minimą Id al Fitro šventę. Paliaubos paskelbtos Jungtinėms Valstijoms tęsiant savo paskutinių pustrečio tūkstančio karių išvedimą iš smurto purtomos šalies, nepaisant šlubuojančių Talibano ir Afganistano vyriausybės pastangų per taikos derybas užbaigti dešimtmečius besitęsiantį karą.

Besitęsiantys neramumai. Jeruzalėje toliau tęsiasi neramumai: per susirėmimus tarp palestiniečių maldininkų ir Izraelio policijos prie Al Aksos mečetės komplekso buvo sužaloti mažiausiai 215 palestiniečiai, kelių būklė sunki. Taip pat nukentėjo devyni pareigūnai.

Autoriai: Paulius Viluckas, Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 5 205 85 21, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: